Музей за история и изкуство на Сен Брийо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей за история и изкуство на Сен Брийо
Musée d'Art et d'Histoire de Saint-Brieuc
Музеи във Франция
МестоположениеСен Брийо
Тематикаизкуство, история, народни традиции и археологията на Сен Брийо
Основан1795 г.
Работно времеот вторник до събота
от 10 до 18 ч.
(почивни дни: 14 до 18 ч.)
Телефон+33-2-96-62-55-20
Сайтmusee-dart-et-dhistoire
48.5124° с. ш. -2.7619° и. д.
Местоположение в Сен Брийо
Музей за история и изкуство на Сен Брийо в Общомедия

Музеят за изкуство и история на Сен Брийо е музей в град Сен Брийо, департамент Кот д'Армор, регион Бретан, Франция.

Представя изкуството, историята, народните традиции и археологията на Сен Брийо и прилежащата му околност. Той се помещава в настоящата си сграда от 1983 г. (Павилион за временни изложби) и 1986 г. (Галерия за постоянни изложби).

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят на Сен Брийо е създаден в резултат на конфискации на имущество по време на Френската революция. Първоначалната колекция от предмети на изящното изкуство е допълнена през 19 век с колекции по естествена история. През годините музеят е преместван много пъти (в кметството на града, сградата на сегашната градската библиотека, Павилион Bellescize).

През 1960-те години традиционното местно изкуство и народните занаяти се превръщат в основна музеографска тема, нещо, което се запазва и до днес като основна тема в постоянната експозиция на музея. Рене-Ив Крестон е начело на музея от 1961 г., а след смъртта му постът е поет от неговата съпруга.

След дълъг период без експозиционна дейност, „новият“ музей отваря врати през 1983 г. (Павилион за временни изложби) и през 1986 г. (Галерия за постоянни изложби), след като бившата сграда на жандармерията е адаптирана за нуждите на музея.

Колекции[редактиране | редактиране на кода]

Постоянната експозиция представя историята и изкуството на департамента Кот д'Армор, предимно през 19 век. Представени са няколко теми: морско наследство (подводна археология, полезни изкопаеми, риболов в Нюфаундленд и Исландия), селското стопанство, текстилно производство, занаятчийство и др.

От гледна точка на колекции от произведения на изкуството, музея съхранява рисунки на Матюран Мейо и Рене-Ив Крестон, картини, вдъхновени от живота в Бретан, като тези на Алфред Гийо и Ксавие де Лангле и други фондове като този на фотографа Люсиен Бай, които включват около 10 000 фотографии и негативи[1].

Временните изложби представят творби на съвременни художници и аудио-визуални презентации.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Musée d'art et d'histoire de Saint-Brieuc, Saint-Brieuc, heures locales : Le territoire du photographe Lucien Bailly Années 30, Saint-Brieuc, 1991

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Pascal Aumasson, D'une Bretagne à l'autre: 250 œuvres et objets qui font l'histoire des pays de la baie de Saint-Brieuc au XIXe siècle, Musée d'art et d'histoire, 127 p.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Musée d'art et d'histoire de Saint-Brieuc в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​