Музей на есперанто в Свитави

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей на есперанто в Свитави
Muzeum esperanta ve Svitavách
Esperanto-Muzeo en Svitavy
Музеи в Чехия
Седалището на музея
(Къща на Отендорфер, приземен етаж)
МестоположениеСвитави
Тематикаистория на есперанто
Основан20 септември 2008 г.
Работно времевторник до петък
9 – 12 и 13 – 16 ч.
Допълнителна информация
ДиректорПавла Дворжакова
Адресул. „Náměstí Míru“ 81, Město, 568 02 Свитави
Телефон+420 604 377 616
Сайтmuzeum.esperanto.cz/cs/
Карта Местоположение в Свитави
Музей на есперанто в Свитави в Общомедия

Музеят на есперанто в Свитави (на чешки: Muzeum esperanta ve Svitavách, на есперанто: Esperanto-Muzeo en Svitavy), е културна институция на Чешката есперантска асоциация в къщата на Отендорфер в Свитави.

Целта на музея е да запознае обществеността с международния език есперанто, предназначен за еднаква международна комуникация, за да улесни разбирателството и приятелството между хората и защитата на културите на малцинствата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Музеят се намира в приземния етаж на къщата на Отендорфер в Свитави, историческа сграда, построена през 1892 г. с подкрепата на покровителя на Свитави Валентин Осуалд Отендорфер и използвана преди това като библиотека. Сградата се управлява от Общинския музей и галерия в Свитави, с които Чешката есперантска асоциация е в тясно сътрудничество. Чешката есперантска асоциация има официално седалище в сградата от октомври 2011 г. (но не ползва офис там). Другата част от сградата се ползва за концерти и лекции, като и други събития.

Музеят е създаден с усилията на есперантистите от Свитави, с подкрепата на ръководството на град Свитави и Общинския музей и галерия в Свитави, като и Министерството на културата и Американската фондация за изследвания на есперанто.

Музеят е открит на 20 септември 2008 г. в присъствието на Херберт Майер, директор на Международния музей на есперанто във Виена.

Клубът на приятелите на есперанто в Свитави, основан през 1933 г., е активен в градския живот, като участва доброволно в работата на музея и в организирането на събития свързани с него.

В близкия град Чешка Требова има отдел „История на есперантското движение в чешките земи“, който действа като депозитар и архив, и предоставя експонати на музея в Свитави.

Експозиция[редактиране | редактиране на кода]

Музейната експозиция представя произхода и историята на движението за есперанто в Чехия и в чужбина, и многостранното практическо използване на знанията за есперанто днес. В част от нея се обръща внимание на есперанто в района на Свитави, има и уникални колекционерски предмети.

Експозицията се състои главно от редки книги и печатни издания, публикувани на есперанто по целия свят и документация за есперантското движение в Чехия и другаде по света. Постепенно се изгражда колекция от колекционерски материали на есперантска тематика.

Панелите и витрините представят самата история и език, особено актуалните възможности за използване на есперанто при пътувания, лични контакти, образование, култура, колекционерство, наука и технологии и хуманитарни проекти. Включва също мултимедиен интерактивен информационен панел, библиотека с есперантска литература (с около 20 000 каталогизирани библиотечни единици) и компютърна база данни с мултимедийни документи.

В допълнение към постоянната експозиция, музеят е домакин на тематични изложби 1 – 2 пъти годишно. Провеждат се лекции и семинари по изучаване на есперанто.

През октомври 2011 г. музеят е домакин „Уикимания на есперанто“ по случай 10-годишнината от основаването на езиковата част на Уикипедия на есперанто.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Muzeum esperanta ve Svitavách в Уикипедия на чешки. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​