Културноисторически музей, Осло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Културноисторически музей
Kulturhistorisk museum
Музеи в Норвегия
Основната сграда на Музея, 2014 г.
МестоположениеОсло
Основан1999 г.
Сайтwww.khm.uio.no
59.9168° с. ш. 10.7355° и. д.
Културноисторически музей в Общомедия

Културноисторическият музей (на норвежки: Kulturhistorisk museum, KHM), или Музей на културната история, е музейна организация, която функционира към Университета на Осло, Норвегия.

Музеят е основан през 1999 г. като университетски музей на история на културата, в чиято структура влизат организацията Oldsaksamlingen, Монетарницата и Етнографският музей. Сменя името си на Културноисторическия музей през 2004 година.

Дейностите на музея понастоящем са обособени в 4 основни сгради в центъра на Осло: Историческия музей на улица „Фредерикс“ в близост до централния булевард „Карл Йохан“, лабораторни депа и Музея на викингските кораби на полуостров Бигдьо.

Културноисторическият музей е сред най-големите норвежки исторически музеи, отличава се с най-голямата колекция на праисторически археологически находки – оръдия на труда, оръжия, украшения, съдове, ритуални и религиозни артефакти, както и рунически архив. Експонатите датират от времето на ранната и късната каменна епоха, бронзовата епоха, желязната епоха и епохата на викингите в Норвегия[1]. Колекцията средновековни религиозни образци съдържа църковни двери, молитвени пейки и столове от XII–XIII век, както и най-голямата сбирка църковно изобразително изкуство от периода 1100 – 1350 година и голям брой средновековни пръстени[2].

Музеят помещава изчерпателна етнографска сбирка, включваща облекло и ритуални маски не само от арктическа и субарктическа Европа, но и от Северна и Южна Америка и Африка[3]. В него се съдържа и международно значима колекция от европейски и норвежки исторически и по-съвременни монети, банкноти, медали и отличия от цял свят[4].

Музеят на културната история не бива да се бърка с Норвежкия народен/фолклорен музей (на норвежки: Norsk Folkemuseum), превеждан също като Норвежки музей на културната история (на английски: Norwegian Museum of Cultural History), който се намира на полуостров Бигдьо и представлява музей под открито небе от над 150 постройки, преместени там от разни градове и села в Норвегия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Norwegian Antiquity, сайт на Музея
  2. The Medieval Gallery, сайт на Музея
  3. Ethnographic exhibitions, сайт на Музея
  4. The Runic Archive, сайт на Музея