Културноисторически музей, Осло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Културноисторически музей
Kulturhistorisk museum
Музеи в Норвегия
Museum of Cultural History, Oslo - main building 20140524.jpg
Основната сграда на Музея, 2014 г.
Местоположение Осло
Основан 1999 г.
Сайт www.khm.uio.no
Location map Oslo Central.png
59.9168° с. ш. 10.7355° и. д.
Културноисторически музей в Общомедия

Културноисторическият музей (на норвежки: Kulturhistorisk museum, KHM), или Музей на културната история, е музейна организация, която функционира към Университета на Осло, Норвегия.

Музеят е основан през 1999 г. като университетски музей на история на културата, в чиято структура влизат организацията Oldsaksamlingen, Монетарницата и Етнографският музей. Сменя името си на Културноисторическия музей през 2004 година.

Дейностите на музея понастоящем са обособени в 4 основни сгради в центъра на Осло: Историческия музей на улица „Фредерикс“ в близост до централния булевард „Карл Йохан“, лабораторни депа и Музея на викингските кораби на полуостров Бигдьо.

Културноисторическият музей е сред най-големите норвежки исторически музеи, отличава се с най-голямата колекция на праисторически археологически находки – оръдия на труда, оръжия, украшения, съдове, ритуални и религиозни артефакти, както и рунически архив. Експонатите датират от времето на ранната и късната каменна епоха, бронзовата епоха, желязната епоха и епохата на викингите в Норвегия[1]. Колекцията средновековни религиозни образци съдържа църковни двери, молитвени пейки и столове от XII–XIII век, както и най-голямата сбирка църковно изобразително изкуство от периода 1100 – 1350 година и голям брой средновековни пръстени[2].

Музеят помещава изчерпателна етнографска сбирка, включваща облекло и ритуални маски не само от арктическа и субарктическа Европа, но и от Северна и Южна Америка и Африка[3]. В него се съдържа и международно значима колекция от европейски и норвежки исторически и по-съвременни монети, банкноти, медали и отличия от цял свят[4].

Музеят на културната история не бива да се бърка с Норвежкия народен/фолклорен музей (на норвежки: Norsk Folkemuseum), превеждан също като Норвежки музей на културната история (на английски: Norwegian Museum of Cultural History), който се намира на полуостров Бигдьо и представлява музей под открито небе от над 150 постройки, преместени там от разни градове и села в Норвегия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Norwegian Antiquity, сайт на Музея
  2. The Medieval Gallery, сайт на Музея
  3. Ethnographic exhibitions, сайт на Музея
  4. The Runic Archive, сайт на Музея
     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „История“         Портал „История          Портал „Норвегия“         Портал „Норвегия