Музей на розата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Музей на розата
Местоположение Казанлък, България
Основан 1969 г.
Работно време
Лятно работно време всеки ден от: 9:00 до 18:30 часа
(почивни дни: няма)
Зимно работно време всеки ден от: 9:00 до 17:30 часа
(почивни дни: няма)
Допълнителна информация
Директор Момчил Маринов
Адрес парк "Розариум" /паркинг: ул. "Войнишка" 1/
Казанлък 6100
Телефон 0431 / 6 40 57
Сайт http://www.muzei-kazanlak.org/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=83&lang=bg

Експозицията „Музей на розата“ се намира в новопостроена сграда в парк "Розариум", в централната част на гр. Казанлък. Главната цел на музея е да запознае хората, които го посещават, с историята на отглеждане на маслодайна роза и розопроизводството по българските земи. Музеят е част от Исторически музей Искра, Казанлък.

Първата музейна експозиция за казанлъшката маслодайна роза е открита през 1967 г. в сградата на Института по розата и етеричномаслените култури, а през 1969 г. тя прераства в Музей на розата. През 2016 г. експозицията е преместена в специално построена сграда в парк "Розариум".

Днес Музеят на розата съхранява над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България. [1] Той разполага с богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в две зали. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г. от учителя по химия в казанлъшкото училище Христо Яръмов. Забележителен предмет в експозицията на музея е съд за розово масло - конкума, който е бил използван за последен път през 1947 г., но ароматът на рози се носи все още от него. В музея се пазят типични за живеещите в Розовата долина предмети от бита.

Музеят предлага на своите посетители розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.

Ежегодно, в първите събота и неделя на месец юни в Казанлък се организира традиционен Празник на розата, който предлага на посетителите незабравими спомени, свързани с красотата, веселието и гостоприемството на жителите на Розовата долина. За първи път Празникът на розата се отбелязва в Казанлък в 1903 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((bg))  Музей на розата, Казанлък. // Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]