Музей на розата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Музей на розата
Rose Museum, Kazanlak.jpg
Музей на розата, Казанлък
Местоположение Казанлък, България
Основан 1969 г.
Работно време
Лятно работно време всеки ден от: 9:00 до 18:00 часа
(почивни дни: няма)
Зимно работно време всеки ден от: 9:00 до 17:30 часа
(почивни дни: няма)
Допълнителна информация
Директор Момчил Маринов
Адрес парк „Розариум“ /паркинг: ул. „Войнишка“ 1/
Казанлък 6100
възрастни: 6.00 лв.; учащи: 2.00 лв.
Телефон 0431 / 6 40 57
Сайт www.muzei-kazanlak.org
Map of Kazanlak.png
42.6235° с. ш. 25.3886° и. д.
Местоположение в Казанлък
Музей на розата в Общомедия

Експозицията „Музей на розата“ се намира в новопостроена сграда в парк „Розариум“, в централната част на гр. Казанлък. Главната цел на музея е да запознае хората, които го посещават, с историята на отглеждане на маслодайна роза и розопроизводството по българските земи. Музеят е част от Исторически музей Искра, Казанлък.

Първата музейна експозиция за казанлъшката маслодайна роза е открита през 1967 г. в сградата на Института по розата и етеричномаслените култури, а през 1969 г. тя прераства в Музей на розата. През 2016 г. експозицията е преместена в специално построена сграда в парк „Розариум“.

Днес Музеят на розата съхранява над 15 000 експоната, свързани с розобера и розопроизводството от цяла България. [1] Той разполага с богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в две зали. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода. В Музея на розата са направени възстановки на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на розовото масло, създадена през 1912 г. от учителя по химия в казанлъшкото училище Христо Яръмов. Забележителен предмет в експозицията на музея е съд за розово масло – конкума, който е бил използван за последен път през 1947 г., но ароматът на рози се носи все още от него. В музея се пазят типични за живеещите в Розовата долина предмети от бита.

Музеят предлага на своите посетители розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.

Ежегодно, в първите събота и неделя на месец юни в Казанлък се организира традиционен Празник на розата, който предлага на посетителите незабравими спомени, свързани с красотата, веселието и гостоприемството на жителите на Розовата долина. За първи път Празникът на розата се отбелязва в Казанлък в 1903 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Музей на розата, Казанлък. // Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „История на България“         Портал „История на България