Музикален колеж Бърклий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Музикален колеж Бъркли)
Направо към: навигация, търсене
Да не се бърка с Калифорнийски университет, Бъркли, също наричан съкратено Бъркли

Музикален колеж Бърклий
Berklee College of Music
Berklee College of Music logo and wordmark.svg
Berklee College of Music Ensemble Building.jpg
Девиз Esse quam videri (латински),
Да бъдеш, не толкова да изглежда, че си
Основаване 1945
Вид Частен университет
Финансиране $321 млн.[1]
Президент Роджър Браун
Преподаватели 522[2]
Студенти 4,490[3]
Местоположение Бостън, Масачузетс, САЩ
Уебсайт berklee.edu
Музикален колеж Бърклий в Общомедия

Музикален колеж „Бърклий“ (на английски: Berklee College of Music), наричан съкратено само Бърклий (или Бъркли), е висш колеж в Бостън, щата Масачузетс, САЩ.

Колежът е открит през 1945 г. Известен е с добрия си преподавателски състав, учебни програми и гостуващи артисти.

По данни от 2004 г. в него са записани приблизително 3 900 студенти и работят 430 преподаватели. Предлага напълно акредитирана 4-годишна бакалавърска програма. Заедно с Училището „Джулиард“ в Ню Йорк е смятан за най-престижната институция за музикално обучение в Америка.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Бърклий“ е основан от Лоурънс Бърк като Музикална къща „Шилингър“ на името на преподавателя по хармония и композиция Джоузеф Шилингър. Първоначалната идея е била изучаването и популяризирането на системата за обучение на Шилингър.

В резултат на редица промени и развитие на учебната програма през 1945 г. Л. Бърк променя името на Музикален колеж „Бърклий“, посвещавайки го на сина си Лий Бърк' (Lee Berk), който обаче се занимава с бизнес и недвижими имоти и не е учил музика.

По времето, когато колежът е открит, консерваториите са фокусирани в изучаването само на класическа музика. Мисията на Бърклий е да предложи обучение по джаз, рок и други стилове на съвременната музика, каквото дотогава не е било предлагано.

Изискванията за кандидатстване включват: минимум 2 години изучаване на основния музикален инструмент, с които ще се кандидатства, доказателство за сериозен концертен и сценичен опит, диплома от акредитирано средно училище със задоволителен успех, задоволителен резултат от положени изпити по SAT, ACT. За чуждестранни студенти се изисква и резултат от изпит по TOEFL, както и музикално прослушване на живо.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

„Бърклий“ има най-голям процент на приети международни студенти по бакалавърски програми - 23% от повече от 70 държави, като 26,9% от всички студенти са жени, 6,8% - негри, 6,5 - латиноси, 3,3% - азиатци. 5-те най-големи студентски общности в колежа са представени от жители на Япония, Корея, Канада, Великобритания и Мексико.

Колежът предлага редовна форма на обучение с три семестъра - есенен, пролетен и летен. Есенният и пролетният са с продължителност 16 седмици, а летният семестър - 12 седмици. От 2004 г. досега президент на колежа е Роджър Браун.

Разполага с 230 акустични пиана и повече от 1000 преподаватели по китара.

Друг интересен факт за колежа е, че докато при всички останали музикални училища ударните инструменти са събрани в катедра, то в „Бърклий“ има цял факултет по ударни. Факултетът по ударни инструменти има 5 катедри:

За разлика от стандартните консерватории, в които имат обикновено 1 или 2 преподаватели, „Бърклий“ разполага с 38 по ударни, от които 8 професори, 14 доценти, 11 асистенти, 5 хонорувани преподаватели. Декан на факултета е проф. Дийн Андерсън.

„Бърклий“ притежава множество студия, зали, кабинети и стаи за упражнения, отворени 16 часа на ден и включващи 52 комплекта барабани, тимпани, маримби, вибрафони, афро-кубински ударни инструменти и др., аудио записи, компютърно генерирани секвенсери за слушане и музикален анализ, синтезатори и семплери от Kurzweil, барабанни и перкусионни контролери от КАТ, MIDI (Musical Instrument Digital Interface) система и други електронни перкусионни технологии.

Студентите в „Бърклий“ са разпределени в групи от по 11 души.

Библиотеката и Стан Гетс Медия Център съхраняват над 20 000 записа, 20 000 книги, 17 000 музикални партитури и 6 000 щима.

Сгради[редактиране | редактиране на кода]

 • 17 сгради в квартал Бак Бей в Бостън
 • 3 общежития в квартал Бак Бей и Фенуеи-Кенмор
 • Сграда за репетиции и упражнения в квартал Алистън Брайтън

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Някои от специалностите в „Бърклий“ са:

 • Инструментални
 • Композиция
 • Джаз композиция
 • Музикален бизнес и мениджмънт
 • Музикална терапия
 • Музикална педагогика

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. "Berklee Hits The High Notes", Boston Business Journal, Oct 24th 2014. ((en))
 2. "Berklee College of Music", College Board At A Glance website. ((en))
 3. "Berklee College of Music", US New & world Reports Education Rankings 2016. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]