Музикалният блог на доктор Ужасен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Музикалният блог на доктор Ужасен
Dr. Horrible's Sing-Along Blog
Жанр Трагикомедия
Мюзикъл
Създател(и) Джос Уидън
Джед Уидън
Зак Уидън
Мориса Танчароен
Актьори Нийл Патрик Харис
Фелиша Дей
Нейтън Филиън
Саймън Хелбърг
Страна САЩ
Език Английски
Сезони 1
Епизоди 3 (списък с епизоди)
Продукция
Продуцент(и) Дейвъд М. Бърнс
Майкъл Борец
Времетраене общо 42 минути
Разпространение
ТВ Канал Предназначен за разпространение в интернет
Излъчване 15 – 20 юли 2008
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Музикалният блог на доктор Ужасен в Общомедия

Музикалният блог на доктор Ужасен (на английски: Dr. Horrible's Sing-Along Blog) е минисериал в три части, предназначен за разпространение в интернет. Сюжетът на сериала се заплита около историята на доктор Ужасен (Нийл Патрик Харис), мечтаещ да се превърне в свръхзлодей, неговият анитпод, капитан Чук (Нейтън Филиън) и Пени (Фелиша Дей), момичето, за чието сърце се борят и двамата.

Музикалният блог е носител на редица отличия, сред които Еми, Хюго, Изборът на публиката и Стрийми. През 2008 г. е избран за едно от 50-те изобретения на годината от списание Тайм[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Музикалният блог е написан по време на стачката на гилдията на американските сценаристи през 2007 – 2008 г. от Джос Уидън, известен като създателят на сериала Бъфи, убийцата на вампири, с участието на неговите братя, Зак Уидън и Джед Уидън, както и на съпругата на Джед Уидън, Мориса Танчароен. Целта на авторите е да създадат не скъпо, професионално произведение, което да достигне до публиката въпреки затрудненията, на които се противопоставя стачката.

Джос Уидън сам финансира работата по сериала, оценена на приблизително 200 000 долара, като повечето от актьорите и работещите в снимачния екип работят безплатно и са възнаградени едва, когато става ясно, че Музикалният блог е реализирал печалба по-голяма от първоначалната инвестиция[2]. Снимките и записите на музиката се състоят в района на Лос Анджелис, като музикалните изпълнения са записани в дома на Джос Уидън[3], а сцените са заснети на улицата или във вече построени декори.

Актьорите, взели участие в сериала, са част от приятелския кръг на Джос Уидън, като някои от тях са работили с него по други проекти. Главните роли се изпълняват от Нийл Патрик Харис (доктор Ужасен), Нейтън Филиън (капитан Чук) и Фелиша Дей (Пени). Авторите на сценария, Джос, Джед и Зак Уидън и Мориса Танчароен, участват в записа на музиката, а някои от тях се появяват и в сцени от сериала. Някои от колегите на Джос Уидън от сериала Бъфи, убийцата на вампири изпълняват част от второстепенните роли.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Музикалният блог се състои от три части, всяка от които е дълга около 15 минути. Джос Уидън обобщава сюжета по следния начин: „Това е история за един неуспял свръх злодей, за героя, който все го побеждава, и за симпатичното момиче от обществената пералня, което първият не смее да заговори заради срамежливостта си“[4].

Неуспелият свръх злодей, доктор Ужасен, чието истинско име е Били, се стреми бъде приет в организацията на най-бележитите злосторници, Злата лига на Злото. В блога си той споделя, че основна спънка в изпълнението на този план е неговият враг, самовлюбеният герой капитан Чук. Когато капитан Чук привлича вниманието на Пени, момичето от обществената пералня, в което доктор Ужасен е тайно влюбен, съперничеството между двамата врагове прераства в битка с фатален край.

Музика[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът съдържа 14 музикални номера, като някои от тях, като например основната тема, се повтарят в различните части. Всички песни са изпълнени от актьорите, участващи в сериала. Саундтракът е достъпен като самостоятелен албум на дигитални носители и срещу заплащане в iTunes[5].

Първа част

 • „Dr. Horrible Theme“ („Доктор Ужасен: тема“)
 • „My Freeze Ray“ („Моят смразяващ лъч“), доктор Ужасен
 • „Bad Horse Chorus“ ("Хор „Злият Кон“), хор „Злият кон“
 • „Caring Hands“ („Грижовна прегръдка“), Пени
 • „A Man's Gotta Do“ („Човек е длъжен“), доктор Ужасен, Пени, капитан Чук

Втора част

 • „Dr. Horrible Theme“ („Доктор Ужасен: тема“)
 • „My Eyes“ („Не вярвам на очите си“), доктор Ужасен, Пени
 • „Bad Horse Chorus“ ("Хор „Злият Кон“), хор „Злият кон“
 • „Penny's Song“ („Песента на Пени“), Пени
 • „Brand New Day“ („Нов ден“), доктор Ужасен

Трета част

 • „Dr. Horrible Theme“ („Доктор Ужасен: тема“)
 • „So They Say“ („Казват, че“), хор, Пени, капитан Чук, телевизионни водещи, доктор Ужасен
 • „Everyone's a Hero“ („Всеки е герой“), хор, капитан Чук
 • „Slipping“ („Подлъгване“), доктор Ужасен
 • „Everything You Ever/Finale“ („Всичко, което някога, финална тема“), хор, доктор Ужасен
 • „End Credits“ („Финални надписи“)

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално сериалът е разпространен безплатно в интернет между 15 и 19 юли 2008 г., като всяка част се пуска на интервал от два дни. Впоследствие епизодите стават официално достъпни в различни уеб страници срещу заплащане. В края на 2008 започва продажбата сериала на дигитални носители, които включват специални приложения, сред които и музикалното допълнение Коментар! Мюзикълът.

След успеха на сериала Зак Уидън създава поредица от комикси с героите от него, които се разпространяват поотделно, а впоследствие са събрани в специално издание[6]. През 2011 г. излиза книга, съдържаща текстове от сценаристите и главните актьори, както и сценария на сериала, нотите за музиката от него и текста на допълнението Коментар! Мюзикълът (ISBN 978-1-84856-862-4).

Печалбите от продажбата на сериала са използвани за заплащане на екипа, който работи безплатно при снимките му. Към ноември 2008 г. приходите са достатъчни, за да се изплатят всички разходи по създаването на сериала[7].

Коментар! Мюзикълът[редактиране | редактиране на кода]

Част от екипа на сериала, от ляво на дясно: Мориса Танчароен, Джос Уидън, Нейтън Филиън, Джед Уидън, Фелиша Дей, Нийл Патрик Харис

При издаването си на дигитални носители, Музикалният блог е допълнен с 14 нови песни, изпълнени от актьорите и авторите на сериала. Песните представляват своеобразен коментар на сериала, но същевременно съдържат и хумористични препратки към самите изпълнители, като по тази причина на тях може да се гледа като на самостоятелен мюзикъл.

Награди и отличия (подбрани)[редактиране | редактиране на кода]

Списък на наградите и отличията
Година Награда Категория Бележки
2009 Стрийми Избор на публиката за най-добър сериал, предназначен за излъчване в интернет Спечелена
2009 Стрийми Най-добър актьор в комедиен сериал, разпространен в мрежата (Нийл Патрик Харис) Спечелена
2009 Стрийми Най-добър режисьор на комедиен сериал, предназначен за излъчване в интернет Спечелена
2009 Стрийми Най-добър сценарий на комедиен сериал, предназначен за излъчване в интернет Спечелена
2009 Хюго Най-добра сценична постановка Спечелена
2009 Изборът на публиката Най-добро събитие в интернет Спечелена
2009 Еми Най-добра кратка развлекателна програма Спечелена

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]