Мултиметър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Цифров мултиметър с функции за измерване на честота, температура, проверка на биполярни транзистори и автоматичен избор на обхватите

Мултиметърът, наричан още мултимер или мултицет (професионален жаргон, от немското Multizet), е многофункционален измервателен уред, който има възможността да измерва различни електрични величини. В най-простия случай той съчетава функциите на волтметър и амперметър (за постоянен и променлив ток) и омметър (разпространено е названието амперволтомметър). Показанието е цифрово или аналогово (стойностите се отчитат чрез скала и стрелка). Захранването обикновено е с батерии, но има модели, които се захранват от мрежата или чрез слънчеви батерии.

С развитието на техниката възможностите на мултиметъра стават все по-многобройни, размерите му – все по-малки, а точността му – по-голяма. Съвременните мултиметри могат да измерват например и честота, капацитет, температура, параметри на транзистори, магнитни величини и др. Вграждат се различни полезни функции като автоматична смяна на обхватите, калибриране, памет за минали измервания, самоизключване.

Цифрови мултиметри[редактиране | редактиране на кода]

При цифровите мултиметри сигналът на входа се преобразува от аналогово-цифров преобразувател и измерената стойност се показва като цифрова величина. Измервателните обхвати по правило се простират от 200 mV до 1000 V и от 20 µA до 20 A. Цифровите мултиметри при измерване на напрежение имат много високо входно съпротивление – от порядъка на 1 до 20 MΩ, като стандартната стойност е 10 MΩ. Относителната грешка при измерванията зависи от обхвата, като най-често е по-малка от 1 %. При постояннотоковите обхвати грешката при добрите уреди по правило е под 0,2 %.

Аналогови мултиметри[редактиране | редактиране на кода]

От 1990 г. насам чисто аналоговите мултиметри (със стрелкови уред) играят все по-малка роля в измервателната практика. Това се дължи преди всичко на по-ниската цена на цифровите мултиметри, както и на доста други техни предимства.

Съветски аналогов мултиметър от 1985 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]