Мумия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мумифицирано тяло, изложено в Британския музей

Мумия е добре съхранено мъртво човешко тяло[1], независимо от това дали запазеното му състояние е резултат от естествени процеси или изкуствена обработка.

Процесът на превръщането с времето на труп в мумия се нарича мумифициране (или мумификация) и продължавало 70 дена.

В естествено състояние мумификация на труповете се получава, когато са погребани в условия, забавящи разлагането на тъканите. Такива могат да бъдат изключително ниската влажност (при погребение в пустинен пясък), излагане на химически вещества, променящи структурата на тъканите (например при т.нар. "торфени мумии" - тела, попаднали в торфени блата), ниска концентрация на кислород и/или ниски температури (при погребения на голяма надморска височина).

Опитите за запазване на човешкото тяло след смъртта чрез изкуствена обработка са характерни за много култури и най-често са свързани с религиозни причини. Вероятно най-известни в тази област са древните египтяни и мумиите на техните фараони, въпреки че те са само малка част от всички древноегипетски мумии.

Древните египтяни вярвали в живота след смъртта, както и в това, че човек има душа и тяло, които трябва да се обединят, за да може той да премине в отвъдното.Затова и телата на мъртвите били запазвани като мумии.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мумия

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]