Муса Партска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бюст на царица Муса, открит през 1939 от френски археолози при разкопки в Хузестан. Национален музей на Иран.

Муса е партска царица, съпруга на партския цар Фраат IV, на сина им Фраат V и негова съвладетелка. В историята си Йосиф Флавий я нарича с името Термуса.

По рождение робиня от Италия, Муса е предадена на партския цар от римския император Август като част от трибута, който римляните трябвало да платят, за да им бъдат върнати легионерските аквили, пленени от партите при битката при Кара през 53 г. пр. Хр.

Постепенно Муса се превръща в любимата конкубина на партския цар, който я прави своя законна съпруга под името богинята Муса. Техният син Фраат V е посочен от баща си за наследник на престола. Муса успява да убеди супруга си да изпрати двругите си синове като заложници в Рим. След като отстранили всичките си съперници, през 2 г. пр. Хр. Муса и сина ѝ отровили партския цар и завзели властта, която упражнявали заедно, както ги изобразяват и партските монети от това време.

Управлението на Муса и сина ѝ се отличавало с изключителна жестокост. Според Флавий Фраат V се оженил за майка си Муса, което било неприемливо и отвратило партите. Това станало причина за нов заговор срещу Муса и сина ѝ, които били детронирани и убити, а короната на партското царство преминала у Ород III.