Мушка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оръжейна мушка

Мушка – част от механичните прицелни приспособления на стрелковото оръжие. Прицелното приспособление се нарича мерник. Мушката е разположена на ствола на оръжието (с изключение на страничната мушка, която е разположена отстрани с цел намаляване на дължината на мерната линия, като по този начин не пречи на работата с основния мерник).

Мушката може да има различна конструкция – открита или закрита – обхваната от пръстен или полупръстен. Ролята на пръстена е да защитава мушката от механични повреди, а също и да я засенчва, за да може да са по-добре видими както тя, така и целта при прицелване. Едни от основните изисквания към мушката са вертикалност и покритие, което е матово, за да няма светлинни бликове.

При винтовката мушката може да бъде правоъгълни („пънче“), пръстеновидни („пръстен“), триъгълни или странични (последните се използват в едноименните прицели[1]). В оптичния мерник се виждат хоризонталните прицелни линии и вертикалното „борче“ или „пънче“. При пистолетите и револверите обикновено се използва правоъгълна мушка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боковая мушка//Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мушка (оружейная)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​