Мълния (часовник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мълния.

Джобен часовник „Молния“

„Мълния“ (на руски: „Молния“) е търговска марка на механични часовници, произвеждани от Челябинския часови завод от 1947 до 2007 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Челябинският часови завод започва производството си на 17 ноември 1947 г. на основание разпореждане на Съвета на министрите на СССР. Отначало основният клиент е Министерството на отбраната на СССР. Произвеждани са джобни, ръчни и настолни часовници, както и специалните авиационни часовници „АЧС-1М“.

Днес[редактиране | редактиране на кода]

Основната продукция на завода са джобните часовници с фирмена гравировка - военна, историческа, природна. Около 80% от работата при сглобяването и оформлението на часовниците се извършва ръчно. През октомври 2007 г. заводът спира производството си. Въпреки това продукцията му още може да се намери на пазара (явно от стари запаси).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Молния(часы)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.