Мъркоша Жаркович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мъркоша Жаркович (от дубровнишката канцелария е записан на латински: Merchxe Xarchonich или Merchse) е канино-валонски деспот (от 1396 до смъртта си през 1414 г.) и син на зетския властел Жарко и Мария Теодора, дъщеря и най-голямото дете на Велбъждския деспот Деян от първата му съпруга Владислава.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

През 1391 г. Мъркоша се жени за единствената наследница на Валонското деспотство Ружица Балшич. Бракът е неканоничен, тъй като Мъркоша е завареник на Георги I Балшич, а Ружица е дъщеря на Балша II Балшич (брат на Георги). Бракът е позволен от охридския архиепископ предвид на голямата турска опасност за деспотството в западните български земи (виж Кутмичевица) и поради факта, че между двамата няма кръвно родство. По-сетне произлиза спор за законността на брака, вследствие на който Мъркоша чрез своя пратеник монах Атанасий отправя запитване до цариградската патриаршия за каноничността на брака си с Ружица. Цариградският патриарх му отговаря, че неговият брак е тежък и необичаен, обаче той не го осъжда, нито отменява, щом охридският архиепископ е счел, че е за добре да го благослови по снизхождение.

Родство[редактиране | редактиране на кода]

Мъркоша е отразен в патриаршеските актове от това време като братовчед-родственик на император Мануил II Палеолог (вероятно по сватовска линия, посредством неговата братовчедка и дъщеря на вуйчо му Константин Драгаш – Елена Драгаш).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Иван Снегаров – История на Охридската архиепископия, том I, стр. 332 – 333.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]