Мъскингъм (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мъскингъм
Muskingum River
Muskingum River Marietta.jpg
Река Мъскингъм до Мариета
Muskingumrivermap.png
Басейна на река Мъскингъм
Общи сведения
Местоположение Охайо, САЩ
Дължина 179 km
Водосборен басейн 20 850 km²
Начало
Място Кошоктон, Охайо
Устие
Място Река Охайо
Мъскингъм в Общомедия

Мъскингъм (на езика на шоуните: Уакатамотиипи (Wakatamothiipi) [1]) е приток на река Охайо, дълга около 179 км, която тече в югоизточната част на щата Охайо в САЩ. Важен търговски път през 19 век, тя тече обикновено на юг през хълмовете на източно Охайо. Чрез Охайо тя е част от водосборния басейн на река Мисисипи. По реката са изградени серия от шлюзове и язовири.

Течение[редактиране | редактиране на кода]

Мъскингъм се формира в Кошоктон в централната част на източно Охайо от сливането на реките Уолхондинг и Тускароуас. Образувайки меандри тя тече на юг, преминавайки покрай Коунсвил и Дрезден до Зейнсвил, след което поема на югоизток, преминавайки покрай Южен Зейнсвил, Файло, Гейспорт, Малта, Маконълсвил, Бевърли, Лоуъл, Стокпорт и Дивола. Влива се в Охайо при Мариета.

По своя курс Мъскингъм събира водите на Уилс Крийк близо до Коунсвил; на Уакатомика Крийк при Дрезден; на Ликинг Ривър при Зейнсвил; на Моксахала Крийк при Южен Зейнсвил и на Улф Крийк близо до Бевърли.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Името Мъскингъм произлиза от думата mshkikwam в езика на шоуните и означава „блатиста земя“. В народната етимология на ленапе се среща названието Mус уишкинку (mus wəshkinkw) – Око на лос. Исторически това е и името на голямо село на виандот намиращо се на реката.

Изследователят Кристофър Гист достига до Биг Санди Крийк, приток на реката на 4 декември 1751 г. Пътувайки надолу по реката, той записва, че пристига на 14 декември в село на виандот разположено на Мъскингъм, мястото на днешния Кошоктон. В селото той остава за месец.[3]

Мариета е основана през 1788 г., като първото постоянно американско селище в тогавашната Северозападна територия на устието на река Мъскингъм.

Зейнсвил е построен от евро-американците през 1799 г. на устието на Ликинг Ривър. В средата на 19 век Мъскингъм е важен търговски плавателен път, с язовири и шлюзове, които да контролират нивото на водата, позволявайки на кораби да пътуват нагоре и надолу по реката. Използването на този воден път намалява след развитието на сухоземния транспорт в Охайо след1920-те години.

След 1960 година шлюзовете са ремонтирани, за да се позволи на туристически съдове да пътуват по цялата плавателна дължина на реката. Водният път по Мъскингъм е един от малкото останали системи на САЩ, които все още използват ръчно командване на шлюзовете. Навигационната система по реката е обявена за национална историческа инженерна атракция.

Разположената северно от линията Мейсън – Диксън подземна железница е основен маршрут за избягали от Юга роби, използвана между 1812 г. и 1861 г., които искат да стигнат до езерото Ери и Канада.

Варианти на името[редактиране | редактиране на кода]

Според Информационната система за географските имена в САЩ река Мъскингъм е известна още под имената:

  • Биг Мъскингъм Ривър
  • Елк Ривър
  • Мъскиндом Ривър
  • Мъшкингъм Ривър
  • Мъскингам Ривър
  • Ривиер Шанз

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Shawnees Webpage. // Shawnee's Reservation. 1997. Посетен на 26 април 2013.
  2. DeLorme (1991).
  3. Darlington, Journal of Christopher Gist
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Muskingum River“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.