Мъченици от Цирикова църква

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мъчениците от Цирикова църква са изкланите от турците в църквата на връх Цирикова църква (1738,4 м) до с. Забърдо в Родопите българи християни отказали да сменят вярата си. Кости на мъчениците са закопани на дъното на урвата под върха. Канонизацията им е народна от 17 век. Паметта им се отбелязва на Свети Дух (Петдесетница) 51-вият ден след Възкресени Христово.

На 2,5 км от Чудните мостове при с. Забърдо се намира Цирикова църква. В местността наречена по-късно Кабата сред широката поляна до средата на 17 век имало църквица, където хората се черкували. По време на помохамеданчванията там, точно на неделната служба се появил турския главатар Дели Софта с голяма орда еничари. Заобиколил църквата, докато вътре били жителите на Старо село. Изкарал ги навън, разтоварил пред тях два товара чалми и фесове и според запазеното предание рекъл: „Ей, кавури, избирайте или фесовете, или главите...“ Някои се подчинили, но повечето отказали. Твърдите във вярата били вкарани в черквата, където турците един по един изклали всички заедно с малките деца. Църквата се огласила от викове и писъци които се чули в цялата планина. Отрязаните глави на българите били хвърлени в околните урви от високи скали и долу и в малката пещера, столетия се намирали черепи и кости на мъчениците зарити в пръстта. От тези именно писъци и плач („цирикане“) по време на клането разрушената от поробителя църква и върхът получили името си.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Дълго време там имало малко параклисче, което да посочва мястото на кръвнината и да служи като паметник, в 1946 г. параклиса на върха е разширен и превърнат от родопчаните в неголяма църква посветена Свети Дух в памет на душите на жертвите изклани при потурчването.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки и източници[редактиране | редактиране на кода]