Мюнстер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Германия. За региона вижте Мюнстер (регион).

Мюнстер
Münster
— град —
Знаме    Герб
Muenster Innenstadt.jpg
Страна Флаг на Германия Германия
Провинция Северен Рейн-Вестфалия
Регион Мюнстер
Окръг
Население (2011) 291 754 души
Пощенски код 48143–48167
Мюнстер в Общомедия
Панорамен изглед от Мюнстер

Мю́нстер (на немски: Münster) е град с провинциално подчинение в Северозападна Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия. В Мюнстер са разположени важни съдебни и административни учреждения на провинция Северен Рейн-Вестфалия, включително Конституционният съд и Висшият административен съд. Мюнстерското католическо епископство, основано преди повече от 1200 г., е едно от най-старите в Северна Германия и играе голяма роля зад пределите на Вестфалия. Многобройните велосипедисти и историческият център на града му придават неповторим облик.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в северната част на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Близки големи градове до Мюнстер са Оснабрюк (44 km на север), Дортмунд (61 km на юг), Билефелд (62 km на изток) и Енсхеде (Холандия) (65 km на северозапад).

Градът е една от 42-те градски агломерации на Германия. По своята площ той се нарежда на 16-то място сред градовете на Германия с най-голяма площ. Почти половината територия на града се използва за нуждите на селското стопанство.

Площта на Мюнстер е 302,96 км². [1] Zip Code: 48165

История[редактиране | редактиране на кода]

Мюнстер е град с богато историческо минало. Първоначалното селище било основано през 793 г. от Карл Велики. Той издал указ, в който се казвало да бъде построен манастир близо до неговата резиденция. От латинската дума "Монастериум" (Monasterium) произхожда и названието на града. През 805 г. Мюнстер получава статут на град. От 1815 г. до 1945 г. е столица на пруската провинция Вестфалия.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Мюнстер е 279 803 жители към 2010 г. Гъстотата на населението е 924 д/км². [1]

Има и над 10 000 души с второ жителство в града. Около 9% от населението са чужденци. Средният гражданин е на по-малко от 36 години, тоест с 4 години по-млад от средния гражданин на Германия. Очакваната продължителност на живота е най-високата в Германия, съставлява 76,3 години за мъжете и 83,1 години за жените.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Мюнстер е пристанище на канала Дортмунд-Емс. Важен жп възел е на 8 линии. Машиностроителна, хранително-вкусова, металообработваща и памуко-текстилна промишленост. Производство на лакове на фирмата БАЗФ.

Наука и образование[редактиране | редактиране на кода]

Университетът "Вестфалише Вилхелмс-Университет"

Мюнстер е считан за университетски град. В общо седемте висши учебни заведения на града учат около 50 000 студенти. Само в най-големия университет на града "Вестфалише Вилхелмс-Универзитет" учат около 42 000 студенти.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Statistisches Jahrbuch 2012 Statistisches Jahrbuch. Deutschland und Internationales. Wiesbaden, Statistisches Bundesamt, 2012. ISBN 978-3-8246-0990-1. с. 30-31. Посетен на 20 януари 2013.