Мюртеза Алиу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мюртеза Алиу
албански общественик и лекар
Роден
1878 г.
Починал
1937 г. (59 г.)

Мюртеза Алиу, известен и като Мюртеза Али Струга или Мюртеза Дибра (на албански: Myrteza Aliu, Myrteza Ali Struga, Myrteza Dibra), е албански лекар, общественик, просветен и политически деец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1878 година в Струга, Османската империя, днес Република Македония. Следва начално и средно образование в родния си град. Завършва богословие и медицина в Цариград, където става близък приятел с доктор Омер Нишанин.[1] След това се връщав Струга, където започва работа като лекар. Посвещава се на разпространение на албанския език. Участва като делегат на Събранието във Вльора и подписва Декларацията за независимост на Албания на 28 ноември 1912 година.[2] Мюртеза е под номер 31 в списъка на подписалите декларацията с подписа д-р Х. Мюртеза (Dr. H. Myrteza).

В 1918 година се жени, но съпругата му умира, оставайки да се грижи сам за дъщеря си. Жени се втори път, от който втори брак има още шест деца. Участва в Конгреса в Люшня в 1920 година като делегат от Охрид и Струга. Мюртеза Алиу работи като лекар в различни градове като Лежа, Люшня, Елбасан, Кавая, Поградец и в 1932 година се мести в Пешкопия, където е назначен за директор на градската болница.[3] След три години, в 1935 година, се мести в Тирана заедно със седемте си деца и жена си, където Мюртеза Алиу умира в 1937 година след заболяване.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gazeta „Shqiptare“ 31.10.2010.
  2. "History of Albanian People" Albanian Academy of Science.ISBN 99927-1-623-1
  3. Intervistë me drejtorin e spitalit rajonal të Peshkopisë zotin Ardian Bitri faqja 6 Gazeta Rruga e Arbrit