Навархос Миаулис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Навархос Миаулис
Ναύαρχος Μιαούλης
Миаулис през 1897 г.
Флаг Гърция
Клас и типкрайцер
ПроизводителForges & Chantiers de La Med La Seyne, Франция
Служба
Поръчан1877 г.
Заложен1878 г.
Влиза в строй1879 г.
Изведен от
експлоатация
1912 г.
Състояниепредаден за скрап през 1931 г.
Основни характеристики
Водоизместимост1820 t
Дължина75 m
Ширина11 m
Газене4,4 m
ЗадвижванеВетрила, 1 двигател, 1 винт
Мощност2400 к. с.
Скорост16 възела
Екипаж180 души
Въоръжение
Артилерия4 x 170 mm „Круп
4 x 75 mm[1]

„Навархос Миаулис“ (на гръцки: Ναύαρχος Μιαούλης – „Адмирал Миаулис“) e гръцки ветроходно-парен крайцер от края на 19 век.

Получава името си в чест на командващия флота на остров Идра и по-късно, на целия гръцки флот по време на революцията, адмирал Андреас-Вокос Миаулис. Цената му се равнява приблизително на 2,3 милиона златни драхми.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Корабът е поръчан от гръцкото правителство в рамките на програмата за изграждането на флот, след неудачното въстание на остров Крит през 1866 г., когато за пробив на блокадата на острова, установена от османските кораби, гръцкото кралство, разполагащо с незначителен военноморски флот, използва само няколко въоръжени търговски парахода: „Панелинион“, „Аркади“ и „Еносис“.

Парите за строителството на крайцера (2,3 милиона златни драхми) са предоставени от „Общество за създаване на национален флот“ (на гръцки: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ), което е създадено през 1866 г. от ветерана и герой от Гръцката революция, капитанът на брандер Константис Никодимос. Това е първия принос на „Обществото“ за строителството на новия флот. „Навархос Миаулис“ е възложен на френската фирма Société Nouvelledes Forges et Chantiers de la Méditerranée и построен в корабостроителницата Forges & Chantiers de La Med La Seyne.

Проектът на кораба е изготвен от известната тогава корабостроителна компания Logan. За епохата си, той е един от най-красивите кораби, с ветрилна площ от 1 720 квадратни метра (по-късно, по време на океанските преходи площта на ветрилата е намалена). Корпусът в средата е от стомана, в двата края – от дърво.

Изпреварвайки времето си, корабът е обявен от гръцкия флот за лек крайцер 2-ри ранг. След строителството, отново във френски корабостроителници, на броненосците „Идра“, „Спецес“ и „Псара“, „Навархос Миаулис“ бързо губи значението си за гръцкия флот.

По време на поредното критско въстание през 1897 – 1898 г., крайцерът е част от групата гръцки военни кораби, под командването на Аристид Райнек, изпратена към Крит.[3].

Появата на корабите довежда до това, че въстаниците издигат гръцкия флаг в предградието на Ханя, Халепе, и провъзгласяват присъединяването си към Гърция на 25 януари 1897 г.[4].

С началото на гръцко-турската война от 1897 г. „Навархос Миаулис“ е зачислен в Западната (Йоническа) флотилия на капитан Д. Криезис.

След войната корабът е използван като учебен кораб за школа за мичмани и за демонстрация на флага в страните от Средиземно море и Атлантика.

През 1900 г. под командването на капитан и бъдещ адмирал Павлос Кундуриотис, корабът посещава Бостън и Филаделфия в САЩ.

Предшественици[редактиране | редактиране на кода]

  • „Миаулис“ (канонерка). Влиза в състава на флота през 1833 г.

Наследници[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  2. greek-war-equipment
  3. Γεώργιος Ρούσος, Το Μάυρο 97, Φυτράκης 1974,σελ. 41
  4. Γεώργιος Ρούσος, Το Μάυρο 97, Φυτράκης 1974,σελ. 43

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]