Навесна стрелба

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Навесна стрелба – стрелба от артилерийски оръдия по местности при ъгли на възвишение на ствола над 20°.

Ефективността на навесната стрелба се повишава с увеличаване на ъглите на възвишение, тъй като по този начин се увеличиват и ъглите на падане на снарядите, а следователно, и тяхното осколочно или фугасно действие. Стрелба при ъгли на възвишение над 45° се нарича мортирна. Допълнителното увеличаване на остротата на траекторията е възможно за сметка на намаляване на метателния заряд. Поради това навесната стрелба в най-голяма степен е характерна за гаубиците и минометите, имащи освен големи ъгли на възвишение на ствола и заряди с регулируема мощност.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Военный энциклопедический словарь/ В 2 томах. Том 2. – Редкол.: А. П. Горкин, В. А. Золотарев, В. М. Карев и др. – М.: Большая Российская энциклопедия, „Рипол Классик“, 2001. – 848 с.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Навесная стрельба“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.