Награда на Лайпцигския панаир на книгата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Наградата на Лайпцигския панаир на книгата (на немски: Preis der Leipziger Buchmesse) е учредена през 2005 г. и се присъжда ежегодно в първия ден на Лайпцигския панаир на книгата с финансовата подкрепа на град Лайпциг и провинция Саксония съвместно с Литературен колоквиум, Берлин.

Отличието е приемник на Немската награда за книги, която от 2002 до 2004 г. се раздава в Лайпциг от Борсовия съюз на немските книгоиздатели за успешни творби през изтеклата година.

За разликка от досегашната „Немска награда за книги“ „Наградата на Лайпцигския панаир“ се присъжда за новоизлезли творби в три категории: „белетристика“, „публицика / есеистика“ и „превод“, като всеки раздел получава премия от 20 000 €.

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Preis der Leipziger Buchmesse“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.