Награда „Бояй“

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Наградата „Янош Бояй“ е международна математическа награда, учредена от Унгарската академия на науките през 1905 година.

Наречена е на известния унгарски математик Янош Бояй, който е сред основоположниците на неевклидовите геометрии.

Наградата се връчва на всеки 5 години[1] на математици, които през последните 10 години са публикували в монография своите оригинални, високозначими нови математически резултати.

Носители на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Szénássy B.: Adalékok a Bolyai-díj történetéhez, Természet Világa, 124 (1993), 7, 291-294
  2. Laudation of Shelah on the occasion of winning the Bolyai Prize (in Hungarian)
  3. Hungarian Academy of Sciences presents the János Bolyai International Mathematical Prize // Архивиран от оригинала на 2011-07-18. Посетен на 1 април 2010.
  4. Bolyai Prize goes to Barry Simon Communication by Hungarian Academy of Sciences (mta.hu). Посетен на 12 април 2015
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bolyai Prize в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​