Нагревателна плоча

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нагревателната плоча има широко разпространение в бита и особено в домакинството. Може да се направи самостоятелно като електрически котлон или да бъде монтирана съвместно с електродомакинска фурна в електрическа готварска печка. Нагревателните плочи се използват основно за загряване на флуиди и затопляне на храна.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  • Открита нагревателна плоча - нагревателната спирала е разположена в откритите канали на керамична носеща плоча. Плочата е поставена върху метална стойка, затворена отдолу с дъно, което служи за топлинен отражател. Предимство на този тип плочи е бързото им загряване, а недостатък е повишената пожароопасност.
  • Закрита нагревателна плоча - нагревателните плочи от тип закрити се изработват от чугунена отливка (специална марка чугун, устойчив на резки температурни промени), от пресована стомана или тръбни нагреватели. Нагревателната спирала може да бъде положена в каналите на чугунената отливка, в керамична мъниста и затворена отгоре с метална контра плоча или да е впресована в керамична маса (шамот), набита в каналите на чугунената отливка. Във втория случай се осъществява по-добро топлоотнемане от нагревателната спирала, поради което тя е с по-ниска работна температура и по-малка топлинна инертност.
  • Тръбни нагревателни плочи
  • Пирокерамични нагревателни плочи