Надка Караджова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Надка Караджова
Родена
Починала
Стил народна музика
Глас сопран
Музикален издател Балкантон и др.
Свързани изпълнители квартет „Славей“, ансамбъл „Филип Кутев“, Теодосий Спасов

Надка Иванова Караджова е българска народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 14 март 1937 г. в тогавашното пазарджишко село Триводици (днес Пловивско, Община Стамболийски).[1] Едва 16-годишна Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години. Следват участия в хоровете „Космически гласове“ и „Големите гласове на България“. През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл) основава квартет „Славей“, с който има множество концерти в България и по света. След смъртта на Стоянка Лалова, алтовата партия в квартета пее Марияна Павлова.

Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.

През 2009 година Надка Караджова участва в записите на издадения от БНР диск с изпълнения на български народни певци, Теодосий Спасов и оркестъра за народна музика на радиото, в голямата Мадарска пещера. Дискът е в два варианта – аудио и видео, и се нарича „Магията на Мадара“. Той е уникален не само заради акустиката на природната забележителност, където са осъществени записите, но и заради участието на едни от най-големите певци и певици на България, събрани именно там за запис.

Последната телевизионна поява на певицата приживе е в предаването „Комиците“ на 31 декември 2010 г., 4 дни преди смъртта ѝ.

Умира внезапно на 3 януари 2011 г. в София, като причина се посочва силна сърдечна криза[2].

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Надка Карджова е била омъжена за акордеониста Стефан Костов (1937 – 2015). Двамата имат дъщеря – народната певица Светла Караджова (р. 1956). Стефан Костов умира 4 години след смъртта на жена си и ден преди рождения ѝ ден – на 13 март 2015 г. [3][4]

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

През 1978 г. песента „Заблеяло ми агънце“, в нейно изпълнение, печели наградата на радиоконкурса „Би Би Си-2“. В Англия е издадена плоча, озаглавена „Блеещите балкански агънца“. В Япония са издадени дискове с изпълнения на ансамбъл „Филип Кутев“, Надка Караджова, квартет „Славей“ и сестри Бисерови от поредицата „Българското многогласие“.

Надка Караджова е носителка на отличията „Заслужил“ и „Народен“ артист. Удостоена е с множество престижни награди и отличия, като: Орден „Кирил и Методий“, орден „Народна република България“, орден „Стара планина“, призовете „Братислава“, „Златно перо“ и приз „Нестинарка“ от Международния фолклорен фестивал в Бургас.[5] [6]

През 1994 г. името ѝ е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В нейна памет БНТ заснема документалният филм „Славеите на Надка Караджова“.

През месец март 2011 г. „Славей“ се преименува на квартет „Надка Караджова“.

Пощенско-филателно издание на тема "75 години от рождението на Надка Караджова

Български пощи пуска пощенска марката „75 години от рождението на Надка Караджова“ с тираж 2 972 бр.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България