Надка Караджова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Надка Иванова Караджова
българска народна певица
Родена: 4 март 1937 г.
Починала: 3 януари 2011 г. (73 г.)

Надка Иванова Караджова е българска народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Едва 16-годишна Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл, с диригент Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години. Следват участия в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България". През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл) основава квартет „Славей“, с който има множество концерти в България и по света. След смъртта на Стоянка Лалова, алтовата партия в квартета пее Марияна Павлова.

Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.

През 2009 година Надка Караджова участва в записите на издадения от БНР диск с изпълнения на български народни певци, Теодосий Спасов и оркестъра за народна музика на радиото, в голямата Мадарска пещера. Дискът в два варианта - аудио и видео, се нарича "Магията на Мадара" и е уникален не само заради акустиката на природната забележителност, където са осъществени записите, но и заради участието на едни от най-големите певци и певици на България, събрани на едно място за запис, а не на концерт.

Последната телевизионна поява на певицата приживе е в предаването "Комиците" на 31 декември 2010, 4 дни преди смъртта ѝ.

Умира внезапно на 3 януари 2011 година в София, като причина се посочва силна сърдечна криза[1].

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

През 1978 година нейната песен "Заблеяло ми агънце" печели наградата на радиоконкурса "Би Би Си-2". В Англия е издадена плоча, озаглавена "Блеещите балкански агънца". В Япония са издадени дискове с изпълнения на ансамбъл "Филип Кутев", Надка Караджова, квартет "Славей" и сестри Бисерови от поредицата "Българското многогласие".

Надка Караджова е носителка на отличията "заслужил" и "народен" артист. Удостоена е с множество престижни награди и отличия като: Орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо" и приз „Нестинарка“ от Международния фолклорен фестивал в Бургас.[2] [3]

През 1994 година името ѝ е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В нейна памет БНТ заснема докуметалния филм "Славеите на Надка Караджова".

През месец март 2011 година квартет "Славей" се преименува на квартет "Надка Караджова".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]