Най-богатите хора в света

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

2014[редактиране | редактиране на кода]

По страни

946 души са милиардери тази година (2007)

"в списъка на най-богатите хора в света има 83 жени."

2008 г.[редактиране | редактиране на кода]

Брой милиардери по страни

В света през 2008 има 1125 милиардери. Двадесет от тях са с над 20 млрд. долара състояние.

2009 г.[редактиране | редактиране на кода]

Брой милиардери по страни

2010 г.[редактиране | редактиране на кода]

Брой милиардери по страни

2011 г.[редактиране | редактиране на кода]

Брой милиардери по страни

2012 г.

Брой милиардери по страни

Първо място[редактиране | редактиране на кода]

72-годишният мексикански телекомуникационен магнат Карлос Слим Хелу (Carlos Slim Helu) оглави списъка на най-богатите хора в света за трета поредна година на американското списание „Forbs“. Мексиканецът разполага със състояние от 69 милиарда долара, благодарение на телекомуникационната си империя. В сравнение с предходната година обаче, състоянието на Слим е намаляло с 5 милиарда.

Второ място[редактиране | редактиране на кода]

Човекът на Microsoft Бил Гейтс зае второто място в класацията за най-богатите хора в света тази година. Неговото богатство достига 61 милиарда долара. След него се нарежда американският инвеститор Уорън Бъфет, чието богатство е 44 милиарда долара.

Трето място [редактиране | редактиране на кода]

Американският инвеститор Уорън Бъфет, чието богатство възлиза на 44 милиарда долара.

Четвърто място[редактиране | редактиране на кода]

Французинът Бернар Арно (Bernard Arnault), собственик на марката луксозни стоки Louis Vuitton Moet Hennessy – LVMH със състояние от 41 милиарда долара.

Пето място [редактиране | редактиране на кода]

Испанецът Амансио Ортега (Amancio Ortega), който е създател на модната марка Zara зае петото място в тазгодишния списък. Състоянието му достига 37,5 милиарда долара.

Друго[редактиране | редактиране на кода]

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг се класира на 35 място със състояние от 17,5 милиарда долара. В рамките на една година той е забогатял с 4 милиарда долара.

В списъка на Форбс присъстват още имена като Ринат Ахметов, Майкъл Дел, Владимир Лисин, Лари Пейдж, Джордж Сорос, Владимир Потанин, Роман Абрамович, Силвио Берлускони, Джорджо Армани и др.

Общият брой на милиардерите в света отчете рекордните 1226 души, като средно на всеки се падат по 3,7 милиарда долара. Това е с 16 повече в сравнение с миналата година. Всички тези хора, сред които има и 104 милиардерки, притежават богатство, оценявано на общо 4,6 трилиона долара.

Най-голям е броят на милиардерите в САЩ – 425 души. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (основател на едноименна компания за финансова информация) също е сред тях. Той има 22 милиарда долара и преминава от 30 на 20 място в класацията. Русия има 96 милиардери, а Китай – 95. В Ню Йорк са съсредоточени 58 милиардери, в Лондон – 39, а в Москва – 78.

Според класацията, най-големият губещ сред милиардерите е индийският бизнесмен Лакшми Митал (президент на Арселор Митал). През 2011 г. той е изгубил 10,4 милиарда долара и за първи път от 2004 г. насам изпада от челната десетка.

Общо милиардерите в класацията са от 58 страни. Мароко прави дебют с трима милиардери. Сред жените на най-високо място се нарежда американката Кристи Уолтън със състояние от 25,3 милиарда долара. Тя е на 11 място в класацията и за седма поредна година е най-богатата жена в света.

През 2017 година списание „Форбс“ обяви, че списъкът на милиардерите в света е нараснал на 2043 души. Общото състояние всичките 2043 милиардери от списъка възлиза на 7,67 трилиона долара.