Направляван автобус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Автобус по маршрут O-Bahn Busway в Аделейд
Устройство на гумата на бордюрно насочваните автобуси в Манхайм, Германия
Бърз автобус на бордюрно насочвано пътно платно

Направляваният автобус е автобус, управляван чрез други средства по част или по целия си маршрут, използвайки специален път. Този път е автономно трасе, който често е паралелен на съществуващи пътища, позволяващи спазването на твърдо разписание, на чест интервал от време, дори и в пиковите часове на деня.

Системите за насочване могат да бъдат както физически, така и дистанционни, използвайки оптичен или радио насоки или индикатори в различни части на инфраструктурата, като бордюри, шахти и стълбове.

В бордюрно насочваните автобуси(КНА) малки устройства на гумите са поставени по гумите на автобуса, като те засичат бордюроте от двете страни на трасето. Тези устройства управляват кормилния механизъм от двата му краш, за да го задържат в средата на пътя. Извън тези автономни пътища автобусът може се движи по нормални пътища. Началото на тези пътища е снабдено с широка следа с нормална ширина. Тази система позволява високоскоростно движение на тесни трасета, както и прецизно позициониране в платформите, улесняване на достъпа за възрастни хора и хора с увреждания.

История[редактиране | редактиране на кода]

Има само няколко места, където се използва тази система, но те са в различни страни.

Първият бордюрно направляван автобус е построен в Бирмингам, Обединено Кралство, обявен като „Tracline 65“ и е с дължина от само 600 метра, като експеримент през 1984 г. От тогава той е отстранен. Редица бордюрно управляеми трасета са планирани или построени в Обединено Кралство. В Манхайм, Германия, от май 1992 до септември 2005, бордюрно направлявани автобуси използват трамвайните линии за няколкостотин метра, което позволява на автобусите да избегнат места, в които има конфликтни точки с друг вид трафик и няма място за автономно платно. През 2005 година е прекратена използването на тази система, защото автобусите са остарели и са изтеглени от употреба. Няма планове за оборудването на нови автобуси.

Кеймбриджката бордюрно насочваните система между Кеймбридж и Сейнт Айвс е най-голямата подобна система в света.

Нагойският бордюрно направляем автобус, в Нагоя, е пуснат в експлоатация през март 2001 г. и е единственият направляем автобус в Япония.

Механизъм за насоки КНБ е пряко развитието на началото на L-образните релски, предхождащи дори железниците.

Gloucester and Cheltenham Tramroad от 1809 претендира да бъде най-ранната бордюрно направляван път за автобуси.

L-образните релси, съществували, но не са за пътнически превози.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Guided bus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.