Нарвик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нарвик
Narvik
— Град —
Знаме    Герб
Narvik von Oben.jpg
Страна Флаг на Норвегия Норвегия
Фюлке Норлан
Население () 18 787±0 души
Нарвик в Общомедия

На̀рвик (на норвежки Narvik) е град и община в Норвегия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Влак по линията Кируна-Нарвик

Град Нарвик е разположен по южното крайбрежие на фиорда Офутфьор на Норвежко море, фюлке Норлан, Северна Норвегия. Има пристанище, жп гара (крайна жп гара е на линията от шведския град Кируна до Нарвик) и аерогара (на около 30 км). От жп гарата на Нарвик не може да се пътува до останалите части на страната, тъй като няма жп линия към централна и южна Норвегия. Той е най-северният град на Норвегия със жп гара, а най-северният град с жп гара, от която може да се пътува из Норвегия е Будьо. Пристанището на Нарвик е удобно за износ на шведска желязна руда и финландска целулоза поради близостта му с тези две държави. Добре развит риболов. Обект на туризъм. Население 18 371 жители от преброяването към 1 юли 2008 г.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на Нарвик е арктически. Средните температури през януари-февруари са около -4 градуса, а през юли около +13 градуса. Преминаването на топлото течение Гълфстрийм поддържа сравнително по-мека зима и не позволява замръзването на водите в пристанището на Нарвик. Студеният сезон продължава от ноември до началото на април, а топлият от юни до началото на септември. Най-много валежи падат през септември (около 100 мм на квадратен метър), а най-малко в края на април (около 40 мм на квадратен метър).

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората Световна война (1939-1945) Нарвик се оказва стратегическо пристанище. Той е превзет от немската армия с изненадващо нападение на 9 април 1940 г. Под ръководството на норвежкия генерал Карл Густав Флайшер войските на Норвегия, Франция, Полша и Великобритания освобождават града в началото на юни 1940 г.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]