Народен кръстоносен поход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Народен кръстоносен поход известен и като Поход на бедняците, е първият етап на Първия кръстоносен поход, продължил около половин година, от април до октомври 1096 година. В него в Северна Франция и поречието на Рейн се самоорганизира армия от селяни и бедни рицари и тръгва към Йерусалим. Те са водени от харизматичния оратор, монаха Пиер Отшелника от Амиен и от Готие Голтака от рицарското съсловие. Тази армия е практически разгромена от добре въоръжена и превъзхождаща я числово селджукска армия начело с Кълъч-Арслан I.

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

Папа Урбан планира началото на кръстоносния поход за 15 август 1096, но месеци преди това няколко непредвидени армии от селяни и бедни рицари се организират сами и тръгват към Йерусалим. Те са водени от харизматичния оратор, монаха Пиер Отшелника от Амиен. Реакцията надхвърля всички очаквания. Ако Урбан е очаквал няколко хиляди рицари, той предизвиква миграция на близо 100 000 предимно неопитни бойци, включително жени и деца.

Походът им е труден. По пътя си надолу по река Дунав последователите на Пиер ограбват земите на Унгария и са подложени на нападения от унгарци, българи и дори от една византийска армия близо до Ниш. Около една четвърт от последователите на Пиер са убити преди да пристигнат през август в Константинопол. Там към тях се присъединяват други армии от Франция и Италия. Алексий I Комнин, незнаещ какво да прави с такава особена армия, бързо ги прехвърля през Босфора.

След като преминават в Мала Азия, между кръстоносците възникват спорове и армията се разделя на два отделни лагера. След като ограбват околностите на Никея, повечето участници в Народния кръстоносен поход са избити от турците на Кълъч Арслан I. Пиер, който по това време се намира в Константинопол, оцелява и по-късно се присъединява към главните кръстоносни сили. Друга армия от Бохемия и Саксония се разпада, без да успее да премине Унгария.

последователите на Пиер, a самия той на магаре