Народна музика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Народната музика, (музикален фолклор) е вид музика, част от народното творчество, съществуваща като правило в устна (незаписана форма) и предавана от поколение на поколение[1]. Тя включва както традиционната музика, създадена от селското население и съхранила относителна самостоятелност, така и музикалния стил, който се развива през 20-ти век по време на възраждането на интереса към него. Терминът датира от 19-ти век, но често се прилага към музика, датираща от преди това. Някои видове народна музика се наричат музика на народите.

Традиционната народна музика бива определяна по няколко начина: като музика, предавана устно, като музика с неизвестен автор, и като музика, изпълнявана по обичай в продължение на дълъг период от време. Тъй като народната музика е известна във всички обществено-исторически формации, тя следва да се разглежда не само като компонент на народното творчество, но и в по-широк смисъл като основен клон от музикалното изкуство и като цяло контрастира с музиката с търговски или академичен характер, принадлежаща към по-скорошни, писмени традиции[1][2]. Съществува и определението: традиционна музика на отделен народ или култура[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((ru)) И. И. Земцовский. Народная музыка. // belcanto.ru. Архив на оригинала от 2012-02-05. Посетен на 2011-12-06.
  2. ((ru))  Народная музыка. // .krugosvet.ru. Архив на оригинала от 2012-02-14. Посетен на 2011-12-06.
  3. ((ru))  Словарь музыкальных терминов. // Народная музыка
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Folk music“ и страницата „Народная музыка“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.