Народна прогресивна партия (Гвиана)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Народна прогресивна партия.

Народна прогресивна партия
People's Progressive Party
PPP-flag.PNG
Ръководител Доналд Рамотар
Основана 1 януари 1950 г.
Идеология Ляв национализъм, социализъм
Национално събрание
32 / 65
Сайт www.ppp-civic.org

Народната прогресивна партия (на английски: People's Progressive Party) е политическа партия в Гвиана, свързана с индогвианската етническа група.

Тя е основана през 1950 година като масова социалистическа организация, бореща се за независимост на страната, и още при британското управление става управляваща партия. През 1957 година от партията, водена от Чеди Джаган, се отделя умереното и предимно афрогвианско крило, начело с Форбс Бърнам, което образува партията Народен национален конгрес, застанала начело на управлението.

Джаган отново управлява през 1961-1964 година, но след това в страната е установено трайно управление на Народния национален конгрес, като с редовни манипулации на изборите Бърнам създава практически еднопартиен социалистически режим. В края на 80-те години режимът постепенно се либерализира и през 1992 година Народната прогресивна партия печели изборите, оставайки на власт от тогава до сега.

На изборите през 2011 година Народната прогресивна партия печели 49% от гласовете и 32 места в парламента, а нейният лидер Доналд Рамотар е преизбран за президент.