Нарцистично личностно разстройство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нарцистично личностно разстройство
5-The Narcissist.jpg
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 F60.8
МКБ-9 301.81
Нарцистично личностно разстройство в Общомедия

Нарцистично личностно разстройство (НЛР) е личностно разстройство, дефинирано от Диагностичния и статистически наръчник на психичните болести (диагностична класификационна система, използвана в САЩ) като „широко разпространен модел на величественост, нужда от възхищение и липса на емпатия“.[1]

Нарцистичния човек е описван като по-скоро обърнат навътре за удоволствие, отколкото като зависим от другите и бидейки прекомерно зает с неща като лична адектватност, сила и престиж.[2] Нарцистичното личностно разстройство е близко свързано с егоцентризма. Също разговорно е свързано с „божествения комплекс“.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

DSM-IV разделя личностните разстройства на три класа, базирани на прилики в симптомите.[1]. Това разделяне категоризира нарцистичното личностно разстройство като клас B личностно разстройство, тези личностни разстройства имат общо в прекомерното чувства за лична значимост. Също в този клас са емоционално нестабилната личност, хистеричното разстройство на личността и диссоциалното разстройство на личността.

МКБ 10 (Международна класификация на болестите, публикувана от СЗО в Женева през 1992) разглежда нарцистичното личностно разстройство като „личностностно разстройство, което не пасва на нито едно специфична рубрика“. И го препраща към категорията позната като „Други специфични личностни разстройства“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б DSM IV-TR, Diagnostic criteria for 301.81 Narcissistic Personality Disorder
  2. Millon, Theordore. Disorders of Personality: DSM-IV-TM and Beyond. New York, John Wiley and Sons, 1996. ISBN 0-471-01186-X. с. 393.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Narcissistic personality disorder“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.