Нарцис (цвете)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Нарцис.

Тази статия е за цветето Нарцис. За героя от древногръцката митология вижте Нарцис (митология).
Нарцис
Narcissus flowers.jpg
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Кокичеви (Amaryllidaceae)
триб:Narcisseae
род:Нарцис (Narcissus)
Научно наименование
Linnaeus, 1753 г.
Нарцис в Общомедия
[ редактиране ]

Нарцис (Narcissus) е от семейство Кокичеви. Съставен от 60 вида, произхождащи от умерените райони на Централна и Западна Европа, Западна Азия, Северна Африка. В нашата флора не се срещат представители на този род. Много видове от рода отдавна се ценят и се отглеждат като декоративни растения. Създадени са над 12 000 култивирани сорта със сложен хибриден произход, обединени под наименованието Narcissus x hybrida hort.

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

Нарцис бил много красив юноша, син на речния бог Кефис и нимфата Лавриона. Прорицателят Тирезий казал на родителите му, че тяхното дете ще доживее до дълбока старост само ако никога не види лицето си. Нарцис станал много красив младеж и много нимфи се опитвали да се домогнат до сърцето му, но той бил безразличен към всички. Когато в него се влюбила нимфата Ехо, той я отблъснал. Веднъж една от отхвърлените нимфи извикала:

„-Дано се влюбиш, Нарцисе! И дано на тебе не отвърне с взаимност онази, която обикнеш!“

Пожеланията на нимфата се сбъднали. Богинята на любовта Афродита се ядосала и го наказала.[1] Нарцис умрял от любов по своя лик, появил се на повърхността на кристално чистата речна вода. На това място пораснали красиви бели и жълти цветя, които сега наричаме нарциси.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Това цвете има много подвидове. Освен това, селекционерите непрекъснато експериментират с него. Новите сортове имат по-едри цветове, по-стабилни дръжки, по-разнообразни багри на цветовете – бели, кремави, жълти с различна интензивност.

Различните видове цъфтят от март до май и достигат от 20 до 60 см височина. Като останалите луковични растения, нарцисът се размножава чрез стари и нови луковици, които трябва да се садят през есента на дълбочина 10 – 15 см. Обича слънце или полусянка и вирее във всяка градинска почва. Луковицата и цветовете съдържат алкалоиди.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Нарцисите предпочитат слънчеви или леко засенчени места. Не понасят варовити и заблатени почви – идеално се развиват на рохкава песъчливо-глинеста почва, наторена с прегорял оборски тор. Растенията се нуждаят от обилно поливане без задържане на вода в почвата, особено след цъфтежа, защото тогава в луковицата се залага бъдещият цвят. Засаждането на луковиците трябва да става през втората половина на септември до началото на октомври, тъй като тогава започва началото на вегетацията след летния покой и под повърхността на почвата започва да расте нивият летораст. С настъпването на отрицателните температури растежът спира и се възобновява рано напролет. След цъфтежа през април – май листата се запазват още известно време, фотосинтезират, натрупват резервни хранителни вещества в луковичните люспи. През юни листата засъхват, корените също и растенията навлизат в период на покой. Първото подхранване с минерални торове се прави при настъпване на вегетацията, второто при появата на цветоносното стъбло и третото в края на цъфтежа. В началото по-интензивно е азотното торене, а след това калиевото и фосфорното. Поливките през вегетацията спомагат за увеличаване височината на цветоносното стъбло, удължават периода на цъфтеж и образуването на по-едри луковици. Нарцисите се размножават лесно чрез отделяне на новите луковички, които зацъфтяват на втората-третата година. Бебетата се отделят от майчината луковица през втората половина на лятото; в края на лятото по-големите се засаждат по-дълбоко, а малките по-плитко. За разлика от лалетата и зюмбюлите, нарцисите могат да останат до 5 години на едно и също място, без това да се отрази на цъфтежа и развитието им.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Нарцис
Narcissus flowers.jpg
Нарцис в Общомедия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кун, Николай, Легенды и мифы древней греции, Москва – 1957, издание четвертое, Государственное учебно-педагогическое издательство Министерства просвещения РСФСР; прев. Никола Мънков – София, Наука и изкуство, 1979, с.35 – 38