Население на Камбоджа/Мултимедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Населението на Камбоджа към 2019 г. е приблизително 15,3 милиона души.
Според преброяванията от 1962 г. насам, броят на населението е постоянно нарастващ с изключение на периода на война и социална революция от 70-те години на двайсети век и последвалите политически и икономически сътресения в страната, които се отразяват сериозно на ръста на населението на Камбоджа.
Разпределението на населението на Камбоджа е неравномерно от географска гледна точка. Основна част от населението на страната живее в Централната равнина и около Голямото езеро.
Пном Пен, столицата на страната и център на икономическа, социална и културна дейност е най-гъсто населеният район. Градът привлича миграция от други провинции, предоставяйки заетост в различни сектори. Районът на платото и планините е с най-ниска плътност на населението.
Според преброяването от 2019 г. броят на мъжете е по-малък от броя на жените, като мъжкото население представлява 48,5% от общото население на Камбоджа. Съотношението на половете варира в различните провинции.
Съотношението на половете варира в различните провинции. В провинците в северната и северо-източната част на страната, съотношението на половете е в полза на мъжете. В останалите провинции жените са повече от мъжете. В Пном Пен отношението е 105 жени за 100 мъже.
Преброяванията от 2008 и 2019 г. показват, че делът на населението леко се е увеличил в района на платото и планините, вероятно поради новите селища и подобряването на заетостта. Процентът на населението в региона на Голямото езеро и заобикалящите го провинции, както и по границата с Тайланд, е намалял, вероятно поради миграцията в други региони, особено в съседните страни.
Разпределението по възрастов състав в Камбоджа следва стандартното разпределение на развиващите страни в Азия. Възрастовата група до 14 години представлява най-голямата кохорта. При възрастните, пирамидата показва обичайния модел на постепенно намаляване на броя с увеличаване на възрастта. Изключение прави възрастовата група на родените през 70-те години на двадесети век. Възрастовите групи 55 – 64 и над 65 години показват нарастващи тенденции през последните десетилетия благодарение на постоянен спад в смъртността при възрастните
Възрастовата група до 14 години представлява най-голямата кохорта в разпределението по възраст. За отбелязване е, че делът на децата (под 15-годишна възраст) намалява относително през последните десетилетия, поради намаляване на плодовитостта в страната
При възрастовата група на родените през 70-те години на двадесети век се отбелязва рязък спад. Това може да се отдаде на комбинирания ефект на ниска плодовитост и висока смъртност на родените през периода на гражданската война в началото на 70-те години и Червените кхмери (1976 – 79). Половата и възрастова структура след 40-годишна възраст отразява високите нива на смъртност, особено сред мъжете през тези години на смут и вътрешни раздори.
Броят на деца е средно 2.7 на жена, като той варира в зависимост от местоживеенето и провинцията. Жените в градските райони имат средно 1 дете по-малко, в сравнение с жените в селските райони. Коефициент на плодовитост намалява през последните години и през 2010 той е средно с едно по-малко спрямо 2000 г.
Най-голямата етническа група в Камбоджа са кхмерите, които съставляват приблизително 90% от цялото население и обитават предимно низинния субрегион Меконг и централните равнини. Кхмерите исторически са живели близо до долното течение на Меконг, в земите около езерото Тонле Сап и планините Кардамон.
Друга етническа група в Камбоджа са Кхмерите лое („планински кхмери“), които са мнозинство в отдалечените планински провинции. Некоренните етнически малцинства включват китайските камбоджанци, виетнамците и народите чам. Малък брой други малцинствени групи включват народността Лаос по протежение на Меконг
Преобладаващата религия в Камбоджа е будизмът. Според преброяването през 2008 г. 96% от населението са будисти, около 2% мюсюлмани, 1% следващи предимно местната религиозна система на племенните групи на планините и няколко малцинствени религиозни групи от други страни и 0,5% християни.
Мнозинството от населението на Камбоджа говори кхмерски. Преброяванията от 2008 и 2019 г. показва, че кхмерският е преобладаващият майчин език в страната (98.5% през 2019 г.). Около 3% от населението на Камбоджа говори някой от малцинствените езици, сред които доминиращ е езикът Чам.