Наука за системите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Пример за системно мислене на обществото[1]

Науката за системите - системологиею ( грец. σύστημα — циле, системне, неподильно, складне як складене з частин; ло́гос (грецька λόγος ) е интердисциплинарно поле в науката, което изучава природата на комплексните системи в природата, обществото и науката. Тя се стреми да развие интердисциплинарни основи, които да бъдат приложими за различни области, като инженерната наука, биологията, медицината и социалните науки.

Науката за системите покрива полета от формалните науки, като комплексни системи, кибернетика, теория на динамичните системи и системна теория, и приложенията в полето на природните и социлните науки, и инженерната наука, като теория на управлението, изследване на операциите, теория на социалните системи, системна биология, динамика на системите, екология на системите, инженеринг на системи и психология на системите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Илюстрацията е направена от Марсе Дув Декер (2007), базирано на собственото разбиране и на ((nl)) Pierre Malotaux (1985), "Constructieleer van de mensenlijke samenwerking", в BB5 Collegedictaat TU Delft, стр. 120-147.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Systems science“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]