Наум Русенски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Наум
български духовник

Роден

Религия православие
Образование Богословски факултет (Софийски университет)
Наум в Общомедия

Наум е духовник от Българската православна църква и русенски митрополит от 2014 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 19 октомври 1968 година във Варна със светското име Наум Андонов Димитров. Завършва средно си образование в Техникума по обществено хранене „Проф. д-р Асен Златаров“ в родния си град. Учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а през 1994 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той е от поколението божии служители, които започват духовната си кариера след демократичните промени. Свидетелство за това е и фактът, че не робува изцяло на стародавната традиция и запазва светското си име.

Подстриган е за монах на 22 декември 1990 г., още като студент в Богословския факултет, от Браницкия епископ Герасим, под духовното наставничество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира „Св. апостоли Петър и Павел“ в село Златар, в Шуменска духовна околия. От септември 1992 до юли 1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“, а през летните месеци е ефимерий и в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. пребивава на специализация в Гърция.

На 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник във Велики Преслав, във Варненската и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е въведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храма „Св. архангел Михаил“ във Велики Преслав.

Според решение на Светия Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. Наум е назначен за главен секретар на Синода и за председател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“. На 17 март 2007 г. в катедралата е хиротонисан с титлата Стобийски епископ.

През 2010 г. отстъпва председателското място на храма „Св. Александър Невски“ на епископ Тихон, но запазва задълженията си като главен секретар на Светия Синод.

На 23 март 2014 с пълно единодушие Светият Синод го избира за митрополит на Русенската епархия, където той влиза във владение на 5 април 2014 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Кирил стобийски епископ
(17 март 2007 – 23 март 2014)
вакантна титла
Неофит русенски митрополит
(23 март 2014 – …)
настоящ
     Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония