Наутилус (подводница, 1800)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Наутилус.

Подводницата на Фултън, схематичен разрез от 19 век

„Наутилус“ е подводница, построена от американския изобретател Робърт Фултън и пусната на вода в гр. Хавър, Франция през 1800 г.

Корпусът на подводницата е направен от медни листове върху железни ребра. Използва кормилни плоскости за управление в хоризонталната и вертикалната плоскост. Има резервоари за сгъстен въздух, позволяващи на четиричленния екипаж 6 часа престой под водата. Под повърхността подводницата се придвижва чрез четирилопатков винт, въртян на ръка. Когато е над водата за допълнителна тяга се използва сгъваема мачта и ветрило.

„Наутилус“ е изпробвана във Франция между 1800 и 1801 година. Фултън и четирима механици се потапят на дълбочина от 8 метра, използвайки баластни цистерни. По време на изпитанията „Наутилус“ успява да потопи шхуна с теглен от нея барутен заряд, наречен от Фултън „торпедо“ на името на електрическия скат. Въпреки това, френското правителство отказва да продължи финансирането на Фултън през 1804 г.

Фултън отива заедно с подводницата си в Обединеното кралство. След преговори британското Адмиралтейство решава да не използва изобретението и дори се опитва да плати на Фултън да не използва или развива по-нататък идеята си. Фултън отказва.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]