Научен комунизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Научният комунизъм е основна дисциплина на съветската философска марксическа школа. Редом с политическата икономия и марксистко-ленинската философия е смятан за един от трите основни стълба (части) на теорията на марксизма-ленинизма.

Терминът научен комунизъм се появява през 1940-те години. Съветската идеология и научна школа разглеждат научния комунизъм като наука, която обосновано доказва неизбежността на краха на капитализма и на победата на комунистическата обществена формация, т.е. обективния характер на историческото движение към комунизъм.

В началото на 1960-те години във висшите учебни заведения в СССР е въведена нова академична дисциплина „научен комунизъм“, а в края на 1980-те години под влияние на Перестройката предметът е преименуван на „политически науки“.

В Съветския съюз и в другите социалистически страни във висшите училища са преподавани като задължителни академични дисциплини следните идеологически учебни предмети (всеки поне по 2 семестъра):

През 1970-те години предмет „научен комунизъм“ се изучава в последния гимназиален клас, като той съдържа в съкратен вид набора идеологически дисциплини от университетския цикъл.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Научный коммунизм“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​