Национален отбор по футзал на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
България
Прякор(и)Лъвовете
АсоциацияБългарски футболен съюз
КонфедерацияУЕФА
ТреньорВенцислав Гаврилов
КапитанБорис Трендафилов
ФИФА кодBUL
Домакин
Гост
Класиране
Последно99
Първи мач
 Румъния 4 – 3 България България
(Букурещ, Румъния; 19 юни 2003 г.)
Най-голяма победа
 България 4 – 0 Естония Естония
(Варна, България; 27 февруари 2009 г.)
Най-голяма загуба
 България 0 – 12 Румъния Румъния
(Варна, България; 8 януари 2004 г.)

Българският национален отбор по футзал е отбор, контролиран от БФС. Отборът играе мачовете си в зала „Конгресна“ на Дворец на културата и спорта във Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Националният отбор по футзал на България изиграва историческия си първи мач на 19 юни 2003. Тогава трикольорите губят с 3 – 4 в приятелски мач от Румъния. Двубоят се провежда в Букурещ.

През януари 2004 лъвовете участват за първи път в квалификация за Европейско първенство по футзал. Българите попадат в група с Румъния, Армения и Казахстан, като мачовете се играят в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. България губи и трите си срещи – с 0 – 12 от Румъния, с 5 – 6 от Казахстан и с 2 – 4 от Армения. Особено болезнено е поражението от румънците, като до този момент това е най-голямата загуба, допускана от българския национален тим.

Значима в историята на българския футзал ще остане датата 27 февруари 2009. [1]. Тогава в европейска квалификация, играна пред 1800 зрители в зала „Конгресна“, България постига първата си победа в официален двубой. Българите надиграват с 4:0 Естония, като головете за успеха са дело на Владимир Гочев, Благовест Марев, Костадин Иванов и Димитър Койчев.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки и източници[редактиране | редактиране на кода]