Национален театър на Косово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален театър на Косово
National Theatre, Pristina 2012.JPG
Изглед към театъра, 2012 г.
МястоПрищина, Косово
СтранаFlag of Kosovo.svg Косово
Основаване1945 г.
Адреспл. „Майка Тереза“ №21. 10000 Прищина
Сайтhttp://pristina.theater/
Карта
Национален театър на Косово в Общомедия

Националният театър на Косово е театър в Косово, разположен в столицата на частично признатата държава Република Косово, Прищина. Това е единственият държавен театър в Косово. Той се финансира от Министерството на културата, младежта и спорта на Косово.

До 1989 г. театърът прави около 400 премиери, на които присъстват повече от 3 милиона зрители [1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Националният театър на Косово е създаден през 1945 г. в град Призрен и е първият професионален театър в Косово след края на Втората световна война. Първоначално се нарича „Народен провинциален театър“ и се намира в спортния център „Партизан“. Обектът е много малка обособена сцена и затова не отговаря на изискванията за театър. Основателите на първия професионален театър в Косово са Павел Вугриняк, Милан и Кика Петрович, които събират талантливи млади актьори и избират Шефкет Муслиу за театрален директор. След като театърът успява да събере трупа от 14 души и да постави 2 премиери, официалната дата на основаването му е обявена – 7 октомври 1945 г. [2] Първата официална премиера на театъра е представлението „Захарна топка“, последвано от 16 други успешни премиери и турнета в Косово.

През 1946 г. театърът е пренесен в Прищина, където е принуден да прекъсне дейността си във връзка с изграждането на ново театрално съоръжение. През това време младите актьори се преместват в други съществуващи театри. Две години по-късно, на 1 май 1949 г., Министерството на образованието и културата на Сърбия официално обявява възраждането на театъра [3]. През 1951 г. е обявен Законът за провинциалния народен театър и това дава възможност театърът да се развива бързо. Привлечени са много нови актьори, които се присъединяват към театъра, но при липса на професионални режисьори, двама от тях (Абдурахман Шала и Мухаррем Кена) са обучени под ръководството на Добрица Раденкович, който ги превръща в успешни и известни театрални режисьори.[4]

В следващите години театърът е управляван от генерални директори като Азем Шкрели и Рамиз Келменди, които развиват театрални дейности в Косово и превръщат театъра в много важен художествен институт. През 90-те години следват брутални сръбски окупационни мерки в Косово, които се отразяват и на театралните дейности. Веднага след войната името на този театър е променено от Народен провинциален театър в Народния театър на Косово [5].

От 1981 г. до края на войната в Косово театърът работи под ръководството на сръбския политически натиск, така че много албански артисти не са уволнени и се създават паралелни образователни домашни театри. Повечето уволнени артисти продължават кариерата си в паралелни театри, а някои от тях стават част от професионалния състав на Народния театър. През 1999 г., след приключването на Косовската война, името на театъра е променено на Национален театър на Косово. През следващите 10 години театърът става дом на много международни и национални изложби и фестивали. Въпреки обществените вълнения и политически натиск, Косовският национален театър постига много награди за творчески таланти на фестивали като фестивала „Стърджа“ в Нови Сад, „Малката сцена на експеримента“ в Сараево и много други международни театрални срещи. Театърът организира много събития, които позволяват изнасянето на международни представления на сцената в Прищина. Някои от тези особено посещавани събития: Германска седмица, Франкофонска седмица и Швейцарска седмица

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ministry of Culture, Youth and Sport – Republic of Kosovo
  2. Sokoli, Qemal. Zhvillimi i Teatrit Kombetar te Kosoves. Pristina: Litografia, 2006, Pg.13
  3. Sokoli, Qemal. Zhvillimi i Teatrit Kombetar te Kosoves. Pristina: Litografia, 2006, Pg.12
  4. Zariqi. M. and Jevriqi. D. Per dramen dhe teatrin ne gjuhen shqipe ne Kosove, Jedinstvo. Prishtine:25.04.1980
  5. Teatri Kombetar i Kosoves. // Посетен на 2016-04-08. Архив на оригинала от 2017-11-07 в Wayback Machine.