Национална сигурност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Националната сигурност)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мерки за сигурност, взети за да предпазят Уестминстърския дворец в Лондон, Великобритания. Тези солидни блокове бетон са проектирани да предпазят от кола-бомба или друго средство, което да се вреже в сградата.

Националната сигурност са мерките, предприети от една държава, за да осигури своето оцеляване и безопасност. Националната сигурност включва спирането на нападения — отвътре (вътрешни) и отвън (външни), както и закрилата и благосъстоянието на гражданите.

Единствената легална дефиниция за Национална сигурност в българското законодателство е визирана в ЗАКОН за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност Чл. 2. Национална сигурност е динамично състояние на обществото и държавата, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, когато са гарантирани демократичното функциониране на институциите и основните права и свободи на гражданите, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива, както и когато страната успешно защитава националните си интереси и реализира националните си приоритети.

Единственият акт върху който почива и се изгражда националната сигурност е Концепцията за национална сигурност, приета с решение на 38 НС от 16 април 1998 г. (ДВ, бр. 46/22.04.1998 г.).

Мерките, предприети за да се осигури националната сигурност, включват:

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]