Направо към съдържанието

Национална банка на Белгия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национална банка на Белгия
Централата на банката в Брюксел
Централата на банката в Брюксел
ИндустрияПредоставяне на финансови услуги, без застраховане и допълнително пенсионно осигуряване[1]
Основаване5 май 1850
Седалище Брюксел, Белгия
ПродуктиЦентрална банка
Сума на баланса74,7 млрд. евро[2]
СобственикКралство Белгия (50%)
Други (50%)
Уебсайтwww.nbb.be
Национална банка на Белгия в Общомедия

Националната банка на Белгия (на нидерландски: Nationale Bank van België; на френски: Banque nationale de Belgique; на немски: Belgische Nationalbank) е централната банка на Белгия със седалище в Брюксел.

През първите години след създаването на Кралство Белгия през 1830 година функциите на централна банка се изпълняват от финансово-промишления конгломерат Сосиете женерал дьо Белжик. Националната банка на Белгия е създадена през 1850 година по инициатива на финансовия министър Валтер Фрер-Орбан като частно акционерно дружество, което да осъществява изключително функциите на централна банка. Днес 50% от капитала на банката е държавна собственост, а останалата се търгува свободно на борсата Евронекст Брюксел, като никой от по-малките акционери не притежава повече от 5%.[3]

Националната банка на Белгия е член на Европейската система на централните банки, а управителят на банката е член на нейния Управителен съвет, отговорен за монетарната политика в еврозоната. Банката емитира и поддържа обращението на евро монети и банкноти, извършва финансови услуги за държавата и за частни лица и осъществява надзор върху финансовия сектор с цел запазване на неговата стабилност. За да подпомага основната си дейност тя събира, анализира и разпространява стопанска и финансова информация, а библиотеката ѝ е публично достъпна и съдържа една от най-големите сбирки с икономическа литература в страната.

Цитирани източници
  • Rapport 2010 (PDF) // nbb.be. Banque nationale de Belgique, 2011. Посетен на 6 май 2011. (на френски)