Национална галерия за чуждестранно изкуство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галерия за чуждестранно изкуство
Художествена галерия в България
National Gallery for Foreign Art Eola.jpg
Част от „Квадрат 500“ на Националната галерия – бившата Национална галерия за чуждестранно изкуство
Sofia Center.png
42.6961° с. ш. 23.3344° и. д.
Местоположение в центъра на София
Местоположение София
Площ 3200 m2
Галерия за чуждестранно изкуство в Общомедия

Националната галерия за чуждестранно изкуство е българска държавна културна институция, открита на 5 ноември 1985 г. като галерия към фондация „Св. св. Кирил и Методий“. Идеята е на Людмила Живкова, чието име фондацията носи до 1990 година. Намира се в София и днес притежава над 10 000 музейни единици – графика, живопис, скулптура и приложни изкуства. Обособена като самостоятелна експозиция, към нея е добавен чуждестранният фонд на Националната художествена галерия. Обогатяването на музейната сбирка става възможно и посредством даренията на Фонд „13 века България“, както и на частни колекционери.

На 22 декември 2014 министерският съвет приема постановление за сливане и преобразуване на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в Национален музеен комплекс, а след конкурс през април 2015 за комплекса от сгради с НГЧИ и бившата сграда на Техническия университет (срещу паметника на Васил Левски) е избрано наименованието „Квадрат 500“[1]. С Постановление на Министерски съвет No 156/26.06.2015 г., обнародвано в Държавен вестник No 50/03.07.2015, думите „Национален музеен комплекс – София“ се заменят с „НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ“.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Сградата от 1881-83, в която се помещава галерията днес, е проектирана от виенския архитект Фридрих Швамбергер и първоначално в нея се намирала Държавната печатница. Частично е разрушена при бомбардировките на София по време на Втората световна война и впоследствие е възстановена напълно. В днешния си вид, съобразен с функциите на съвременна галерия, сградата е дело на известния български архитект Никола Николов.[2][3]

Експозиции[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е на четири етажа в 20 зали с обща експозиционна площ около 3200 кв. метра. Притежава колекция от християнска пластика с произход индийската провинция Гоа, каквито има единствено в Португалия и Великобритания, както и колекцията „Поетична реалност“, с която никой друг музей в света не може да се похвали.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]