Национална гимназия за древни езици и култури

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национална гимназия за древни езици и култури
„Константин-Кирил Философ“
Nativum humaniterum gymnasium de antiquis linguis et culturis
Информация
Седалище София, България
Основаване 10 октомври 1977
Основател Людмила Живкова, Александър Фол
Вид класическа гимназия
лицей към СУ
Министерство на културата
Директор Мариела Папазова
Ученици 500
Публични характеристики
Девиз "Помогни ми да тя возвися!"
Празник 11 май
Навигация
Адрес Главен корпус: гр. София, кв. „Модерно предградие“, ул. „Баба“ №16
Втори корпус: гр. София, рн. „Възраждане“, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ №63
Телефон 02/8277358
E-mail ngdek.bg@gmail.com
Сайт http://www.ngdek.com/

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ (съкратено НГДЕК) е национална българска класическа гимназия, открита на 10 октомври 1977 г. в София от Комитета за култура благодарение на застъпничеството на покойните вече Людмила Живкова и проф. Александър Фол. Пръв неин директор е Гергина Тончева (от 10 октомври 1977 до 8 ноември 2010). След пенсионирането ѝ на 8 ноември 2010 г. Министерството на културата назначава за директор Силвия Бакърджиева, дотогавашен преподавател по старогръцки език и помощник-директор по учебната дейност в гимназията. След излизането ѝ в майчинство през 2012 г. на нейно място е назначена Мариела Папазова, дотогавашен преподавател по история, сестра на баскетболния треньор Тити Папазов. От 2015 г. г-жа Папазова е избрана за постоянен директор на Класическата гимназия.

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията има статут на лицей към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по решение на Академичния съвет на СУ от 7 декември 1994 г.

В гимназията се изучават специализирано древни езици като латински, старогръцки и старобългарски език, литература, история, култура и философия, а така също и съвременни езици, сред които френски, немски, английски, новогръцки, руски, испански и италиански език.

Курсът на обучение е 5-годишен от 8 до 12 клас и протича в 2 степени – гимназиална и лицейна. Първата степен (от 8 до 10 клас) включва обучение в хуманитарни и общообразователни дисциплини със засилено изучаване на езици – древни и съвременни.

Във втората степен (11 и 12 клас) се изучават само специални и профилиращи дисциплини. Възможните профили са „Латинистика“ с латински и италиански език, „Грецистика“ със старогръцки и новогръцки език, „Западен език“ (избор между френски, немски и английски), „Българистика“ (български език и литература), „Старобългаристика“ със старобългарски и руски език, „Природни науки“ (физика, химия и биология), „Философия и културология“ и „История и цивилизация“.

В гимназията се провеждат и много извънкласни дейности. Училищният хор (мъжки и девически), създаден и ръководен дълги години от Людмила Добринова, всяка година е канен да изнася концерти на престижни фестивали в страната и чужбина. Дейността на проф. Добринова продължава и развива учителят по музика Даниел Иванов. При достатъчно желаещи ученици след часовете се изнасят беседи върху теми, изучавани в гимназията. Често на гости на гимназията идват завършили я вече или други известни личности, които също изнасят лекции.

Списък на известните личности, преподавали в НГДЕК[редактиране | редактиране на кода]

Списък на известните личности, завършили НГДЕК[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]