Национална информационна агенция на Узбекистан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национална информационна агенция на Узбекистан
Уеб адресuza.uz
Тип на сайтаинформационна агенция
Езикарабски, руски, узбекски, английски, испански, френски, немски, китайски и казахски
Създаване1918 г. (като клон на РОСТА);
5 февруари 1992 г. (в настоящия му вид)
Alexa ранг71 959:[1]
Туркменистан – 62,2 % (145)
Узбекистан – 30,6 % (254)
(към 23 януари 2022 г.)
Седалище Ташкент, Узбекистан

Национална информационна агенция на Узбекистан (на узбекски: Oʻzbekiston Milliy axborot agentligi / Ўзбекистон Миллий ахборот агентлиги) е централната държавна информационна агенция на Узбекистан. Тя е най-старата информационна агенция в Узбекистан и в цяла Централна Азия. От август 2017 г. генерален директор на агенцията е известният филолог, литературен критик и журналист Абдусаид Кучимов. Главният офис на агенцията се намира в град Ташкент. Има и кореспонденти на агенцията в регионите и градовете на Узбекистан.

През есента на 1918 г. в Ташкент е открит клон на Руската телеграфна агенция (РОСТА). Няколко години по-късно този клон е трансформиран в Узбекска телеграфна агенция (УзТАГ) като част от Телеграфната агенция на Съветския съюз (ТАСС). След разпадането на СССР и независимостта на Узбекистан, на 5 февруари 1992 г. С указ на президента на Република Узбекистан Ислам Каримов, Информационната агенция на Узбекистан е реорганизирана в Национална информационна агенция на Узбекистан.

Официалният уебсайт и новините на агенцията са достъпни на узбекски (версии на латиница и кирилица), руски, английски, арабски, испански, френски, немски, китайски и казахски.

Националната информационна агенция на Узбекистан е една от най-авторитетните информационни агенции в Узбекистан, основният източник на официални новини. Според някои доклади това е най-голямата информационна агенция в Централна Азия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. uza.uz // alexa.com. Архивиран от оригинала на 2022-01-23. Посетен на 23 януари 2022. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]