Национална награда „Бисерче вълшебно“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национална награда „Бисерче вълшебно“
Национална награда „Бисерче вълшебно“ – статуетки

Национална награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Учредена е през 2013 г. по случай Международния ден на детската книга – 2 април. Името ù идва от приказката „Пук!“ на Валери Петров, в която се разказва за търсенето на вълшебно бисерче, което прави хората по-добри.

Организатор на Награда „Бисерче вълшебно“ е фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“[1]. Гласуването за съвременни детски книги е онлайн, в началото на всяка календарна година.

Номинираните заглавия са сред най-добрите издателски проекти за изминалата календарна година.

История на наградата[редактиране | редактиране на кода]

Награда „Бисерче вълшебно“ е учредена през 2013 г. Името ѝ дава четиристишието на българския поет и писател Валери Петров от приказката „ПУК!“[2]:

„Свети във морето

на детските игри бисерче, което

ни прави по-добри...“

В рамките на месец, в началото на 2013 г. българските деца за първи път имат възможността активно да участват в избора на най-добра съвременна детска книга според собствените им виждания. Новаторският за България проект в началото цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език; да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

Постепенно Награда „Бисерче вълшебно“ се превръща в значим фактор за насърчаване на четенето сред децата в България. При подготовката и промяната на всяко ново издание, организаторите проследяват ситуацията с грамотността в страната и новите международни изследвания по темата, за да адаптират механизмите успешно. Днес Награда „Бисерче вълшебно“ е инструмент за насърчаване на четенето за удоволствие и преодоляване на проблемите с функционалната грамотност на българските деца. Целите на наградата включват:

 • насърчаване на желанието и умението за четене на децата от 5 до 16 г. чрез предоставяне на право да избират какво да четат
 • отчитане на индивидуалните им интереси и умения за четене
 • стимулиране на грамотността за четене и функционалната грамотност на децата
 • стимулиране на емоционалната интелигентност
 • развитие на интерес към STEM
 • подпомагане на българските библиотеки при обновяване на фонда с нови заглавия
 • предлагане на иновативни решения за насърчаване на четенето на учителите, съобразени с най-новите научни изследвания в сферата на четенето
 • обединяване на усилията на родители, учители, библиотекари и организации, ангажирани с проблемите на детското четене в България

Бисерче вълшебно 2013[редактиране | редактиране на кода]

В първото издание на наградата са поканени да участват деца на възраст от 7 до 14 години. Те имат право да гласуват онлайн за едно номинирано художествено заглавие, издадено за пръв път на български език през 2012 г. Книгите, номинирани от българските издатели, са разделени в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.). Всяко гласувало дете получава по имейл на родител грамота за почетно жури, а книгите, събрали най-много детски гласове са наградени с бронзови статуетки. В гласуването се включват 1391 деца от цялата страна.

Кампанията се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и редица институционални и медийни партньори.

Бисерче вълшебно 2014[редактиране | редактиране на кода]

Второто издание на наградата – „Бисерче вълшебно“ 2014 – преминава под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Участват 1853 деца на възраст от 6 до 14 години.

Кампанията се провежда с подкрепата на редица институционални и медийни партньори.

Бисерче вълшебно 2015[редактиране | редактиране на кода]

В третото издание, „Бисерче вълшебно“ 2015, са внесени промени в броя на възрастовите категории (за художествени заглавия) – от две на три:

 • Откриватели (6 – 8 г.)
 • Мечтатели (9 – 11 г.)
 • Майстори (12 – 15 г.)

Въведена е категория „Иноватори“ за книги с мултимедийни или интерактивни елементи към основния текст. За да намалят броя на децата, които не получават подкрепа от възрастен да дадат своя глас за избрана книга, организаторите въвеждат и възможността за колективен вот – учителите попълват таблица с индивидуалния избор на всеки от учениците си. Рекордният брой гласували – 3881 деца – отчита 109% ръст спрямо предходното издание. За първи път през 2015 г. е въведено и отличие на бъдещите читатели с мнение – децата под 6 години, които също могат да гласуват за някоя от номинираните книги, но вотът им не се отчита в основното гласуване. Книгата, избрана от най-малките, получава грамота.

Бисерче вълшебно е включено в Плана за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на четенето (2013 – 2020 г.) и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и редица институционални и медийни партньори.

Бисерче вълшебно 2016[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. организаторите на Награда „Бисерче вълшебно“ провеждат първата посланическа кампания – „Активните бисерчета“ 2016, насочена към децата от 6 до 18 г. Чрез нея целят да поканят децата да генерират свои идеи за представяне на „Бисерче вълшебно“ пред своите приятели и съученици, а след това да реализират идеите си. Заявките за участие от страната са 90 (61 индивидуални участници и 29 отбора) с изключително интересни идеи. Най-впечатляващите 5 идеи получават нестандартна награда – посещение на български детски писател в тяхното училище/населено място. В резултат и на усилията на активните бисерчета, гласувалите деца в Награда „Бисерче вълшебно“ 2016 са 4490.

Бисерче вълшебно е включено в Плана за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на четенето (2013 – 2020 г.) и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и редица институционални и медийни партньори.

Бисерче вълшебно 2017[редактиране | редактиране на кода]

Активно участие в петото издание вземат и децата от предучилищните групи в детските градини в страната, които също гласуват за книги, подкрепени от учителите си. Гласуването събира 6152 детски гласа, а отличените книги и в четирите категории са от български творци.

Бисерче вълшебно е включено в Плана за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на четенето (2013 – 2020 г.) и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и редица институционални и медийни партньори.

Бисерче вълшебно 2018[редактиране | редактиране на кода]

Шестото издание, „Бисерче вълшебно“ 2018, е белязано от множество промени:

 • промяна във възрастовия обхват на участниците: наградата е отворена за деца от 5 до 16 г. включително
 • увеличаване на възрастовите категории с художествени заглавия от 3 на 4, което позволява по-правилното разпределяне на номинираните заглавия по категории и улесняване на участниците при избора на подходящи за възрастта, интересите и уменията им четива:
  • Откриватели (5 – 7 г.)
  • Изследователи (8 – 10 г.)
  • Мечтатели (11 – 13 г.)
  • Майстори (14 – 16 г.)
 • въвеждане на нова категория за нехудожествени заглавия – „Нещотърсачи“. Това позволява подобряването на умението на българските деца да четат с осмисляне текстове от различни източници, да развиват своето STEM мислене и да се повлияе положително върху функционалната грамотност.

Промените дотолкова се харесват на участниците, че броят на гласувалите деца е 9447.

Бисерче вълшебно е включено в Плана за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на четенето (2013 – 2020 г.) и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и редица институционални и медийни партньори.

Бисерче вълшебно 2019[редактиране | редактиране на кода]

Паралелно със седмото издание започва и изграждането на мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“ в цялата страна. За няколко месеца от учредяването на програмата броят на клубовете нараства до 79 с близо 4600 ученици на възраст 6 – 16 г. С помощта на своите ръководители (учители и библиотекари) децата четат и обсъждат художествени и нехудожествени заглавия, развиват критично и аналитично мислене, памет, концентрация и въображение.

Работата в клубовете дава неочаквано добър резултат – дори неуверени читатели се включват с огромен интерес и доказват, че Награда „Бисерче вълшебно“ е иновативен инструмент за развитие на функционалната грамотност и детското четене.

Гласувалите деца са 11376. Кампанията завършва с първа годишна среща на мрежата от читателски клубове в Пловдив, в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

Бисерче вълшебно е включено в Плана за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на четенето (2013 – 2020 г.) и се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и редица институционални и медийни партньори.

Бисерче вълшебно 2020[редактиране | редактиране на кода]

Осмото издание на наградата отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров, Леда Милева и Джани Родари. Гласуването поставя началото и на инициативата "Книгоходец", която стимулира децата да изминават книгометри, докато четат. Затварянето на библиотеките и училищата, карантината и дистанционното обучение иззправят децата пред трудния достъп до номинираните 134 заглавия. Това налага и провеждането на кампанията от 5 февруари до 22 септември 2020 г.

Удълженото време за гласуване дава възможноста на активните читатели с мнение да подкрепят своите любими книги, макар общият брой гласували деца да бележи понижение (5108 деца).

Победители в „Бисерче вълшебно“[редактиране | редактиране на кода]

Победителите в конкурса се определят от броя събрани детски гласове за дадено заглавие.

Децата могат да гласуват онлайн, с помощ от възрастен (родител/настойник) или с помощта на учител/библиотекар, чрез формуляр за колективен вот.

По-малките читатели имат правото да подкрепят книга от по-висока възрастова категория (ако са активни читатели и уменията им са изпреварили възрастта). По-големите нямат право да гласуват за книги, разпределени в по-ниска възрастова категория.

Гласуването се провежда през сайта на Награда Бисерче вълшебно – www.biserche.com.

Победители в Национална награда Бисерче вълшебно – заглавия, писатели, художници
Година на награждаване Категория в наградата
Млади читатели (7 – 10 г.) Запалени читатели (11 – 14 г.)
2013 Малката Божана в деня на боклуците (изд. Жанет 45, 2012), текст Божана Апостолова, илюстрации Костадин Костадинов Пърси Джаксън и героите на Олимп. Знакът на Атина – книга 3 (изд. Егмонт България, 2012) текст Рик Риърдън
2014 Приключенията на мотовете (изд. Мотове, 2013), текст Радостина Николова, илюстрации Мелина-Елина Бондокова Пърси Джаксън и героите на Олимп. Домът на Хадес – книга 4 (изд. Егмонт България, 2013) текст Рик Риърдън
Откриватели (6 – 8 г.) Мечтатели (9 – 11 г.) Майстори (12 – 15 г.) Иноватори (6 – 15 г.) Бъдещи читатели с мнение (под 6 г.)
2015 Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор (изд. Лабиринт, 2014), текст Луис Карол, илюстрации Елена Базанова Сам Силвър, тайният пират: Морското чудовище (изд. Фют, 2014), текст Джан Бърчет, Сара Воглър Сняг вали (изд. Егмонт България, 2014), текст Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл Малката Божана в подводния свят – интерактивна книга (разработка на изд. Жанет-45)

Сън в лятна нощ – музикална книга (изд. ЕМАС, 2014), автор Марко Зимса, илюстрации Дорис Айзенбургер Последната игра. Поканата – книга с хиперлинкове и кодове (изд. Егмонт България, 2014), автор Джеймс Фрей

Градът на скейтбордовете. Слончето от цирка (изд. Еко кидс, 2014), текст Мария Мартин, илюстрации Ива Груева
2016 Бъди ми приятел (изд. Кръгозор, 2015), текст Юлия Спиридонова, илюстрации Пенко Гелев Наследниците: Островът на изгубените (изд. Егмонт България, 2015), текст Мелиса де ла Круз Българ 2: Лабиринтът на времето (изд. Сиела, 2015), текст Неделчо Богданов Нещата, на които не ни учат в училище (изд. Егмонт България, 2015), текст Емил Конрад Градът на скейтбордовете. Годишното състезание (изд. Еко кидс, 2015), текст Мария Мартин, илюстрации Ива Груева
2017 Легенда за първия кукер (изд. Егмонт България, 2016), текст Димитър Петров, илюстрации Studio Zmei Моите красиви рога (изд. Мотове, 2016), текст Радостина Николова, илюстрации Мелина-Елина Бондокова Българ 3. Междузвезден унищожител (изд. Сиела, 2016), текст Ал Торо и Неделчо Богданов Добросъците (книга-игра) (изд. Фондация Таласъмче, 2016), текст Никола Райков, илюстрации Мая Бочева–Уики Градът на скейтбордовете. Как баба Борди полетя с балон (изд. Еко кидс, 2016), текст Мария Мартин, илюстрации Ива Груева и Анна Цочева
Откриватели (5 – 7 г.) Изследователи (8 – 10 г.) Мечтатели (9 – 11 г.) Майстори (12 – 15 г.) Нещотърсачи (5 – 16 г.) – нехудожествени Бъдещи читатели с мнение (под 6 г.)
2018 Мечокът и пианото (изд. Фют, 2017), текст и илюстрации Дейвид Личфийлд S.O.S. Нова учителка (поредица "Историите на госпожица Шарлот, изд. Прозорче, 2017), текст Доминик Демерс, илюстрации Тони Рос, превод Анета Пантелеева Невидим (изд. Егмонт България, 2017), текст Станислав Койчев–Стан Сянката (изд. Фют, 2017), текст Джузепе Феста Тялото говори (изд. Цвета Бук, 2017), текст Цвета Белчева, илюстрации Радостина Пенева Художествено заглавие:

Приказки за цялото семейство (изд. Софтпрес, 2017), текст Диана Петрова

Нехудожествено заглавие:

Любознайко. Откъде идва храната (изд. Софтпрес, 2017), текст Виктория Иванова, илюстрации Стелияна Донева

2019 Аз се уча да чета. Разхвърляната Мими (изд. Клевър бук, 2018), текст Кристиан Джоунс, илюстрации Хуана Мартинез-Нийл Приказка от два свята (книга-игра), (изд. Фондация Таласъмче, 2018), текст и концепция Никола Райков, илюстрации Мая Бочева–Уики Вратарката и морето (изд. Изида, 2018), текст Мария Пар, превод Росица Цветанова


Измамен (изд. Егмонт България, 2018), текст Станислав Койчев–Стан Тайните на Стефи (изд. Егмонт България, 2018), текст Стефани Петкова–Стефи Художествено заглавие:

Кико без крила (изд. Мармот, 2018), текст Радостина Николова, илюстрации Матея Аркова

Нехудожествено заглавие:

Емоциите. Вълнения... и аз във всички мои състояния! (изд. Прозорче, 2018), текст Сесил Лангоне, илюстрации Софи Регани

2020 Може ли да бъда твоето куче? (изд. Еуниката, 2019), текст и илюстрации Трой Къмингс Новата футболна треньорка (поредица „Историите на госпожица Шарлот“, изд. Прозорец, 2019), текст Доминик Демерс, илюстрации Тони Рос, превод Анета Пантелеева Изпитанията на Аполон. Гробницата на тирана (изд. Егмонт, 2019), текст Рик Риърдън, превод Александър Драганов 180 секунди (изд. ICU, 2019), текст Джесика Парк, превод Елка Виденова Невероятният свят с експерименти на Петьо Филията (изд. Егмонт, 2019), текст Станислав Койчев-Стан Художествено заглавие:

Сто жаби (изд. Давид, 2019), текст и илюстрации Евгения Войнова

Нехудожествено заглавие:

Дърветата (изд. Дакелче, 2019), текст Войчех Грайковски, илюстрации Пьотр Соха, превод Марина Огнянова

Резултати от гласуването през годините[редактиране | редактиране на кода]

Награда „Бисерче вълшебно“ е инициатива за отглеждане на четящи деца. Голяма част от гласувалите участници се включват всяка следваща година и привличат свои връстници. Отчетеният ръст в гласуването означава успех в насърчаване на качественото четене (вж таблица Вот в Бисерче вълшебно по години и брой гласували деца).

За успешното провеждане на кампанията са необходими обединените усилия на организаторите, активните учители и библиотекари, и на родителите. В населените места, където съвместната работа е факт, броят на гласувалите деца е осезаемо по-голям (вж галерия Вот в Бисерче вълшебно по населени места).

Вот в Бисерче вълшебно по години и брой гласували деца
Година Брой гласове
2013 1391
2014 1853
2015 3881
2016 4490
2017 6152
2018 9447
2019 11376
2020 5108

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“
 2. Петров, Валери. Пет приказки. София, ПАН, 2009. ISBN 954-657-514-3.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]