Национална олимпиада по астрономия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Националната олимпиада по астрономия е ученическо състезание, провеждано в България. Това е една от малкото олимпиади, която се провежда върху предмет, който не се изучава или е слабо застъпен в учебните програми.

Идеята за организиране на олимпиадата възниква през 1996 г. Организира се от Министерство на образованието и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Института по астрономия на БАН и Народните астрономически обсерватории и планетариуми в България. Съставители на задачите са Ева Божурова от варненската обсерватория „Николай Коперник“, Захари Дончев от Института по астрономия на БАН и Никола Каравасилев.

Първата олимпиада се провежда през учебната 1997/98, като оттогава се провежда в три кръга – първи – задочен, втори – областен, и трети – национален. Най-добре представилите се участници спечелват място в разширения състав на националния отбор по астрономия. Отборът на България за международната олимпиада по астрономия се определя на базата на разширения състав, след допълнителен подборен кръг. Ръководители на отбора са: д-р Алексей Стоев, директор на НАОП „Юрий Гагарин“ – Стара Загора и Никола Каравасилев, докторант по астрономия в Катедрата по астрономия в Софийския университет „Св. св. Климент Охридски“.

Резултатите на лауреатите от олимпиадата се признават като оценки от приемен изпит в елитните български университети.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]