Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за училището в Пловдив. За училището в София вижте Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“.

Националната гимназия за сценични и екранни изкуства
Лого на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства
Map of Plovdiv.png
42.1517° с. ш. 24.7406° и. д.
Местоположение в България Пловдив
Информация
Седалище Пловдив, Флаг на България България
Вид Държавна
Финансиране държавно
Навигация
Сайт nhglavrenov.bg

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ (до 2009 г. СХУ „Цанко Лавренов“) е специализирано средно училище в град Пловдив. Гимназията носи името на известния пловдивски художник Цанко Лавренов (1896 – 1978). Основна ѝ цел е да съхранява и обогатява националните традиции в областта на изящните изкуства. Сградата на училището е на адрес ул.“Янко Сакъзов” № 2А,4000 Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията е създадена през 1976 г. като Средно художествено училище за изящни изкуства (СХУ ИИ). Да се създаде художествено училище в Пловдив е отдавнашна мечта на много пловдивски художници като Златьо Бояджиев, Йоан Левиев, Димитър Киров, Георги Божилов, Христо Стефанов, Любомир Самарджиев, Олга Наздрачева.

Учениците му са най-младите кълнове и продължители на културното наследство, създадено от видни български художници, живели в неповторимата атмосфера на града на седемте тепета. Като издирва и открива талантливи деца от цялата страна, училището се стреми да развива индивидуалните им художествени търсения, които се базират на натрупания художествен опит през вековете.

От 1988 г. Ралица и Мария Стайкови и Национален дарителски фонд „13 века България“ отпускат годишни субсидии на името на Атанас Стайков за учениците с най-добри постижения. Ежегодно галерия „Ромфея“ организира конкурс и отпуска годишна стипендия на победителя между учениците.

От 2000 г. училището е организатор и домакин на международен симпозиум „Арт Колаж“, както и на Национална младежка изложба – конкурс „Колаж“. НХГ „Цанко Лавренов“ организира и открива всяка година повече от 20 самостоятелни и общи изложби, конкурси с възможност за участие на всеки ученик. Училището е носител на награди от национални и международни конкурси и изложби. Висок е и процентът на реализация и прием в различните ВУЗ. Възпитаниците завършват висше образование в Националната художествена академия, СУ „Св.Климент Охридски“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, УАСГ, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, АМТИИ – Пловдив и др.

Училището е в тесни творчески връзки с културни институти и творчески съюзи, с висши учебни заведения, с арт-галеристи, изкуствоведи, с фондации и сродни училища в страната и чужбина. Завършилите намират реализация в рекламни и издателски къщи, в областта на модния дизайн, компютърната графика, архитектурата, като преподаватели в областта на изкуствата.

През 2009 г. Средното художествено училище за изящни изкуства (СХУ ИИ) „Цанко Лавренов“ придобива статут на Национална художествена гимназия.

Проблеми със сградата[редактиране | редактиране на кода]

При създаването си, училището се помещава в сградата на Арменското училище в Стария град на Пловдив. През 1991 г. сградата е върната на Арменското училище, а Художествената гимназия е настанена в част от новопостроената сграда на Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ до гара Филипово. Съжителството на двете гимназии в една сграда е дългогодишен проблем за град Пловдив.

След дълги политически дебати през 2010 г. Пловдивския общиски съвет закрива ОУ „Христо Смирненски“ в кв. Мараша в Район Централен и предоставя сградата му на Художествената гимназия [1]. Министерство на културата отпуска 240 000 лв. за ремонт на сградата и се очаква учебната 2010/2011 г. да бъде открита в нея.

За щастие след редица от преговори училището отвори врати на 15 септември 2011 настанено в нова ремонтирана сграда (сградата на бившото вече ОУ"Христо Смирненски") и нов директор. След пенсионирането на доскорошната директорка на училището Маргарита Джарова, нейния пост зае Светлозар Чавдаров – дългогодишен преподавател в училището.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Възпитаници[редактиране | редактиране на кода]

Сред най-изявените имена са:

Видни преподаватели[редактиране | редактиране на кода]

Директори[редактиране | редактиране на кода]

Специалности[редактиране | редактиране на кода]

Обучението в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ е пет години от VIII до XII клас по специалностите живопис, стенопис, графика, скулптура, иконопис, рекламна графика:

  • Живопис: обучението включва всички жанрове – натюрморт, пейзаж, портрет, фигурална композиция, както и познаването на различните техники – акварел, темпера и маслена живопис. Учениците усвояват планомерно и задълбочено работата по натура, по памет и по въображение.
  • Стенопис: Учениците се обучават за изпълнение на проекти, свързани с определена архитектурна среда и мащаб, подготовка на картон и изпълнение в материал. В процеса на обучение се усвояват основни стенописни техники – сграфито, секо, мозайка и витраж.
  • Графика: Обучението включва различни графични техники – от висок печат, линорезба (бяло-черни и цветни варианти) през дълбокопечатни гравюри до литографии. По време на учебния процес се задълбочават познанията по методите и спецификата на графичното изобразяване.
  • Скулптура: учениците имат възможността триизмерно да изграждат своите портрети и композиции чрез глина, гипс, Итонг, дърво, камък и метал. Усвояването на пропорциите, анатомичните познания, както и конструктивните и пластични възможности на всеки един материал е гаранция за успешното обучение.
  • Иконопис: Обучението включва история на иконата и византийската църковна живопис, както и църковната живопис в Средновековна България, българската икона и нейното място в световната история на изкуството, създателите на българската възрожденска икона – школи, ателиета, автори. Познанията за иконографски принципи и канони при изграждане на иконата, за технологиите при изписване на иконата върху дърво или върху стена от темпериране до яйчно-маслени емулсии, през позлатяване до шрафировки и полагането на цветни лакове, дават възможност за реализация на учениците като иконописци.
  • Рекламна графика: Рекламна графика е професия в областта на съвременните информационни и компютърни технологии. В процеса на обучение по тази специалност, учениците придобиват знания и практически умения за работа с компютърни системи, периферия и мрежи. Специалността дава на учениците необходимите теоретични знания и практически умения в областта на технологичната и художествена рекламна графика и дизайн, тяхното приложение в различни области на производството, рекламата и изкуството.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]