Национално знаме на Американските Вирджински острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Знаме на Американските Вирджински острови
Flag of the United States Virgin Islands.svg
Детайли
Притежател Американски Вирджински острови
Утвърдено 17 май 1921 г.
Съотношение 2:3
Знаме на Американските Вирджински острови в Общомедия

Знамето на Американските Вирджински острови е приет от 17 май 1921 година. Той представлява опростен вариант на герба на Съединените щати между буквите V И I (Вирджински острови). Орел в жълт цвят държи стрък Лавра в едната си лапа, и три стрели в другата. Синият цвят на щита на гърдите на орел е същият цвят, като на знамето на Съединените щати.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Не е известно дали местните жители на Вирджинските острови са имали знамена. Христофор Колумб за пръв път посещава островите през 1493 г., като ги нарича „Св. Урсула“, от легендарния лидер на IV в. От 11 (или 11 хиляди) девици, които по улиците са били мъченици в Кьолн (Германия) на хуните. Първите знамена, предшественици на сегашното знаме на Американските Вирджински острови, са били тези, използвани от датчаните от края на 17 век, когато на корабите на датската компания „Западна Индия“ е било позволено да покажат специалната емблема, съсредоточена върху традиционния знак на Дания – гълъбите. По-късно корабите, търгуващи с Датската западно индийска компания, използват правоъгълен флаг или триъгълен флаг. Всяко от тях има синьо поле с датското национално знаме (червено с бял кръст извън центъра) в кантон.

Островите са закупени от Съединените щати през 1917 г., след което е било заменено с националното знаме на САЩ. Отличителното местно знаме в употреба днес е разрешено от териториалния управител на 17 май 1921 г. Дизайнът на орела, предназначен да илюстрира герба на САЩ, не съответства на тази емблема. 

Концепцията или идеята за знамето на Американските Вирджински острови е започнала по време на ръководството на контра-адмирал Ели Уитмор Кител, който полага клетва като губернатор на острова на 26 април 1921 година. Той се обръща към г-н Уайт, капитан Гриб, и Пърсивал Уилсън Спаркс от които иска оферти за дизайн на флага. Спаркс, карикатурист по професия, нарисувал дизайна на хартия. Впоследствие го прехвърля на здрав памучен материали иска от жена си Грейс и сестра ѝ Бланш Йосиф да го избродират.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Списък на литературата[редактиране | редактиране на кода]

  • Пъпната връв: История Вирджински острови на Съединените щати на Америка преди колумб до нашите Харолд У. л. Willocks, 1995
  • Flag of United States Virgin Islands

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The U.S. Virgin Islands Flag. // gov.vi. The Government of the U.S. Virgin Islands. Архивиран от оригинала на 11 декември 2000. Архив на оригинала от 1998-01-28 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]