Национално знаме на Аржентина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Знамето на Аржентина

Съвременният флаг на Аржентина е държавен от 1812 г. Състои се от три равни по ширина хоризонтални линии, първата и третата от които са светло сини, а средната -бяла. През 1818 г. в центъра на знамето е поставено и жълтото майско слънце (исп. Sol de Mayo).

Пълната версия на знамето, включваща слънцето се нарича "официален церемониален флаг" (исп. Bandera Oficial de Ceremonia), а знамето без слънцето — "празничен флаг" (исп. Bandera de Ornato). Официалната разновидност на флага винаги трябва да се вдига по-високо от празничната.

Двата варианта на националното знаме се считат за пълноправни.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Според най-разпространената интерпретация на символиката на знамето, то изобразява небето, облаците и слънцето. Има и няколко народни предания, които дават друго обяснение за значението на цветовете. Според едното, синия цвят символизира река Ла Плата (Río de la Plata — буквално "Реката на среброто"), а белия — среброто (названието "Аржентина" идва от латинското название на среброто, лат. argentum). Има и версия, според която цветовете са избрани, тъй като са традиционни за фамилията на Бурбоните. Според друг вариант -синьото и бялото са цветовете на дрехите на Дева Мария.