Национално знаме на Босна и Херцеговина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национално знаме на Босна и Херцеговина.

Съвременното знаме на Босна и Херцеговина е прието по политически път, без национален консенсус, на 4 февруари 1998 година и не се базира на никакви културни-исторически паралели. Заменя старото знаме на страната, използвано от независимостта до 1998 година.

Първоначалният светлосин цвят от знамето съответства на цвета от знамето на ООН, след което цветът е сменен с тъмносин като този от знамето на Европейския съюз.

Звездите от знамето представляват европейската принадлежност на Босна и Херцеговина. Трите страни на триъгълника символизира трите народа, които съжителстват в Босна и Херцеговина – бошняци, хървати и сърби.

Национално знаме на СР Босна и Херцеговина 1945 – 1991.

Дейтънското споразумение от 1995 година не предвижда решение за знамето на Босна и Херцеговина. Дълго време политическите представители на трите народа имат коренно различни предложения за държавното знаме, около които не успяват да се договорят. Има предложение държавното знаме на страната да представлява две отделни полета, където да бъдат поместени символите на Федерация Босна и Херцеговина и на Република Сръбска, три полета в знамето за трите народа, та дори има предложение за знаме с две лица. В началото на 1998 година Висшият представител за Босна и Херцеговина Карлос Вестендорп отхвърля всички предложения и подкрепя няколко неутрални проекта за знаме, по които депутатите в Парламентарната Скупщина отново не успяват да се договорят. На 3 февруари Вестендорп сам издава указ за Закона за знамето на Босна и Херцеговина, който конституира днешния национален флаг.