Национално знаме на Венецуела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Венецуела
Детайли
ПритежателВенецуела
Утвърдено12 март 2007 г.
Съотношение3:2
Други версии
Използванедържавно знаме
Национално знаме на Венецуела в Общомедия

Националното знаме на Венецуела има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина е 2:3 и се състои се от три еднакви цветни полета – жълто отгоре, синьо в средата и червено отдолу. В центъра на синьото поле, във формата на полукръг са разположение 8 бели петлъчеви звезди. Държавното знаме на Венецуела се отличава от националното по това, че на него присъства герба на страната, разположен в лявата част на жълтото поле.

Жълтият цвят символизира богатството на венецуелската земя, синият морето, разделящо Венецуела от Испания, а червеният е символ на кръвта, пролята за независимостта на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

За първи път знаме с три хоризонтални цветни полета в жълто, синьо и червено се използва от Франциско де Миранда при дебаркирането му в Ла Вела де Коро на 12 март 1806 г. След провъзгалсяването на независимост, този флаг е приет за официален от националния конгрес на 15 юли 1811 г.

През 1817 г. на синьото поле на знамето се добавят 7 звезди, символизиращи седемте провинции на стрната: Каракас, Баринас, Барселона, Кумана, Маргарита, Мерида и Трухильо. През 2006 г. се добавя още една звезда.