Национално знаме на Исландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Национално знаме на Исландия

Националното знаме на Исландия е официален символ на Исландия и е определно със закон номер 34 от 17 юни 1944 г., денят в който страната е обявена за република. Според този закон националното знаме на исландците е синьо като небето със снежно-бял кръст и огнено-червен кръст в белия. Страните на кръста достигат до краищата на знамето, като тяхната ширина е 2/9 от общата ширина на знамето за белия и 1/9 за червения кръст. Сините части представляват квадрати от вътрешната страна и правоъгълници от външната, като дължината на правоъгълниците е два пъти по-голяма от височината. Отношението ширина към дължина е 18:25.

Цветовете на Исландското знаме са избрани така, че да напомнят географските особености на страната: червеното символизира лавата, бялото напомня цвета на ледниците и планините а синьото предстявлява едновременно небето, морето и гейзерите на страната.

Знамето на Исландия се използва от 1913 г. като неофициален символ на страната, То било официално прието на 19 юни 1915 г. за да представлява Исландия като част от територията на Дания. На 17 юни 1944 г.знамето е прието като официален флаг на независимата република. Както всички скандинавски знамена, така и исландското е базирано на Данебруг - Датското знаме.